Türkiye'de ilk koronavirüs aşısı bugün yapıldı

Çin'de geliştirilen koronavirüs aşısı deneme amaçlı olarak bugün Türkiye'de de uygulanmaya başlandı. İlk etapta 1200-1300 sağlık çalışanına uygulanacak.

Türkiye'de ilk koronavirüs aşısı bugün yapıldı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca daha önce yaptığı açıklamada dünyada yapılan bazı çalışmalara Türkiye’nin de dahil olacağını duyurmuş, klinik aşamasında Türkiye’nin aşılama çalışmalarına dahil olacağını söylemişti. Çin’de üretilen ve üçüncü faz aşamasına gelen bir aşı da bu kapsamda bugün ilk kez Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde sağlık çalışanlarına yapıldı.

Çin ile birlikte Brezilya, Endonezya, Bangladeş’in de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkede 10 bin kişiye uygulanan aşı denemesi Faz 3 aşamasına ulaştı. Aşı denemesine bugünden itibaren Türkiye de dahil oldu. Aşılama çalışmaları ilk olarak sağlık çalışanlarına uygulanacak. Bugün yapılan aşı 14 gün sonra aynı kişilere bir kez daha uygulanacak. 2 doz uygulanması gereken aşının 10 gün içinde 1200-1300 sağlık çalışanına uygulanması planlanıyor.

13 BİN KİŞİNİN AŞILANMASI HEDEFLENİYOR

14 günün ardından çıkan sonuçlar Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile paylaşılacak. Aşılar sağlık çalışanlarına yapıldıktan sonra bir ara verilecek. Sonrasında ise gönüllülük esasına göre başvuranlara tekrar bu aşının yapılması planlanıyor. 2.5-3 ay sürecek çalışma ile kronik hastalığı bulunan 13 bin kişinin aşılanması hedefleniyor. Sağlık Bakanlığı’nın imzaladığı protokoller çerçevesinde uygulanacak. Bakanlık aynı zamanda İngiltere, Almanya ve Rusya’daki çalışmalarla ilgili protokoller de imzalamıştı.