Türkiye Yayıncılar Birliği: 5 milyondan fazla kitap basıldı ama dağıtılamadı

Türkiye Yayıncılar Birliği'nin yayınladığı rapora göre; Basılan ama dağıtılamayan toplam kitap adeti yaklaşık 5.222.155

Türkiye Yayıncılar Birliği: 5 milyondan fazla kitap basıldı ama dağıtılamadı

Türkiye Yayıncılar Birliği, koronavirüs salgınının yayıncılık sektörü ve paydaşları üzerindeki etkilerini görmek amacıyla, üyeleri arasında yaptığı “Koronavirüsün Yayıncılık Sektörüne Etkisi” adlı anketin sonuçlarını açıkladı. Anketi cevaplayan yayınevlerinin satışlarının, adet bazında ortalama yüzde 63 düştüğü görülürken, mevcut personel pozisyonunda değişiklik yapmadan yayınevlerinin faaliyetlerini yürütmeye dayanma süresi ise ortalama 3 ay olarak ortaya çıktı.

6-8 Nisan 2020 tarihlerinde gerçekleştirilen ankette, “Koronavirüs sebebiyle basılan ama dağıtılamayan kaç başlığınız var?, Koronavirüs sebebiyle basılan ama dağıtılamayan kaç adet kitabınız var? Koronavirüs sebebiyle iptal ettiğiniz kaç başlığınız var?” soruları yer aldı. Sorulara verilen cevaplardan yola çıkarak sektörün geneline yönelik yapılan modelleme çalışmasına göre;

  • Basılan ama dağıtılamayan toplam başlık sayısının yaklaşık 1.695,
  • Basılan ama dağıtılamayan toplam kitap adetinin yaklaşık 5.222.155,
  • Yayınlanmasından vazgeçilen veya askıya alınan kitap sayısının yaklaşık 3.890 adet olduğu tahmin ediliyor.

“Koronavirüs sebebiyle oluşacak süreçte mevcut çalışan pozisyonunuzu kaç ay daha sürdürmeyi planlıyorsunuz?” sorusuna verilen cevaplar doğrultusunda; anketi yanıtlayan yayınevlerinin pek çoğunun, mevcut çalışan pozisyonunda değişiklik yapmayı düşünmediği, dayanabildiği kadar tüm personeliyle birlikte dayanmayı amaçladığı görüldü.

YAYINEVLERİNİN DAYANMA SÜRESİ 3 AY

Anketi cevaplayan 43 yayınevi 1-5 ay arası süre boyunca dayanacak gücü olduğunu ifade ederken; 16 yayınevi 6-12 ay arası dayanabileceğini belirtti. Anketi yanıtlayan yayınevlerinin ortalaması alındığında, mevcut personel pozisyonunda değişiklik yapmadan faaliyetlerini yürütmeye dayanma süresi ortalama 3 ay olarak ortaya çıktı.

Bu krizin en az hasarla atlatılması için Türkiye Yayıncılar Birliği, devletin açıkladığı tedbirler kapsamında kamu hizmeti yapan yayıncıların;

  • Kısa dönem çalışma ödeneğinden öncelikli ve ivedilikle yararlandırılmasını,
  • Açıklanan KGF ve benzeri banka kredilerinden yararlandırılmasına öncelik verilmesini,
  • Kültür ve Turizm Bakanlığının açıkladığı kitap alım bütçesi sırasında ve bankalardaki kredilendirme sırasında, çok zor durumda olan sektörün vergi borcu sorgulamasından muaf tutularak hareket edilmesini talep ediyor.