Türkiye Tohumcular Birliği: Volkwagen fabrikası için Muradiye Fidanlığı tahsis edildi

Daha önce 4 kez Türkiye'deki fabrika kurma girişimini erteleyen Volkswagen için Manisa'nın Muradiye İlçesi'nde yılda 5 milyon fidan üretme kapasitesine sahip olan Muradiye Fidanlığı'nın da içinde bulunduğu 4 bin dönümlük arazinin tahsis edildiği iddia edildi

Türkiye Tohumcular Birliği: Volkwagen fabrikası için Muradiye Fidanlığı tahsis edildi

Alman otomotiv şirketi Volkswagen’in Türkiye’de kuracağı öne sürülen fabrikaya ilişkin dikkat çeken bir iddia gündeme geldi.

Daha önce 4 kez Türkiye’deki fabrika kurma girişimini erteleyen Volkswagen için Manisa’nın Muradiye İlçesi’nde 4 bin dönümlük arazinin tahsis edildiği iddia edildi. İddiaya göre, 4 bin dönümlük arazinin bin dönümü fidanlık.

MANİSA’DA ŞİRKET KURMUŞTU

Almanya merkezli Volkswagen şirketi, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre, Ekim 2019 tarihinde Manisa’da 943,5 milyon lira sermayeli Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ. isimli bir şirket kurdu.

Şirketin ”Otomobil, kamyon ve her nevi motorlu araç ve nakil vasıtalarının tasarımı, imalatı ve montajı, bunların parçalarının ve komponentlerinin tasarımı, üretimi ve montajı ile tüm bu ürünlerin satışı, ithalatı ve ihracı başta olmak üzere bu konularla ilgili tüm diğer faaliyetleri yürütmek” amacıyla kurulduğu yine Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer aldı.

5 AYDA 4 KEZ ERTELENDİ

Adeta yılan hikâyesine dönen Volkswagen’in Türkiye’de kuracağı yeni otomobil fabrikası kararı 5 ayda 4 kez ertelendi.

Volkswagen, Manisa’da kurduğu şirketin ardından Ekim ayında Türkiye’nin Suriye’ye yönelik operasyonlarını gerekçe göstererek, yapacağı yatırımı ertelediğini açıkladı.

Kasım ayında ise Volkswagen CEO’su Herbert Diess bir açıklama yaparak, Türkiye’deki yatırımın yine ertelendiğini ”İnsanlar öldürüldüğü müddetçe, bir harp meydanının yanına temel atmayacağız” sözleriyle duyurdu.

Aralık ayında ise şirket, yatırımın ertelendiğini ve nihai kararın Şubat ayında verileceğini duyurdu.

Şubat ayında ise yatırım kararının bir kez daha ertelendiği, ”Hâlâ zamanımız var ve bu kararı kesinlikle yıl ortasına kadar verebiliriz” sözleriyle duyuruldu.

MURADİYE FİDANLIĞI TAHSİS EDİLDİ İDDİASI

Konuya ilişkin tartışmalar sürerken, şirkete Manisa’nın Muradiye İlçesi’nde 4 bin dönümlük arazi tahsis edildiği iddiasını Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Savaş Akcan gündeme getirdi.

Akcan, Volkswagen’e Muradiye’de 4 bin dönümlük bir arazinin tahsis edildiğini ve 4 bin dönümlük arazinin bin dönümünün Muradiye Fidanlığı’na ait olduğunu açıkladı.

Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı, Volkswagen’in tarım arazisi üzerinde fabrika kurmasını doğru bulmadığını, “Volkwagen’in Manisa’daki fabrikayı bir tarım arazisi üzerine kurmasını doğru bulmuyoruz. Tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına izin verilirse yarın işleyecek arazi bulamayacağız. O zaman ne tohumu ne de girdi maliyetlerini konuşmaya gerek kalmayacak” sözleriyle açıkladı.

YILLIK 5 MİLYON FİDAN YETİŞTİRİLİYOR

Manisa –Menemen Karayolu üzerinde bulunan Muradiye Orman Fidanlığı’nda, yapraklı-ibreli ağaç, ağaççık, çalı ve sarmaşıklar gibi alçak rakım bitkileri yetiştiriliyor. Ayrıca, akasya, erguvan, kestane ve akçaağaç gibi özel bitkilerin de yetiştirildiği fidanlık, yılda 5 milyon fidan üretme kapasitesine sahip.

Daha önce fidanlığın otomobil fabrikası kurulması için Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ne devredildiği açıklanmıştı.