Türkiye Tekel Bayileri Platformu: İptali kabul etmiyoruz, kanunlar cemaat baskısı ile şekillenemez

İstanbul Sultangazi'de yaşanan skandal üzerine Türkiye Tekel Bayileri Platformu'ndan tepki geldi: "Kanun ve yasalar cemaat ve tarikatların baskısı ile şekillenmez, şekillenemez."

Türkiye Tekel Bayileri Platformu: İptali kabul etmiyoruz, kanunlar cemaat baskısı ile şekillenemez

İstanbul Sultangazi’de bugün “İstanbul’da ‘İsmailağa’ kanunları” başlığıyla gündeme taşıdığımız haberimizde konu olan, tekel bayisi açmak isteyen vatandaşların iş yeri açma ruhsatlarının cemaat baskısıyla iptal edilmesi skandalına ilişkin Türkiye Tekel Bayileri Platformu’ndan açıklama geldi.

Platformun açıklamasında şöyle denildi:

“KAMUOYUNA DUYURU

Ferhat& Murat Yıldız kardeşler, 12 Kasım 2019 tarihinde Sultangazi Belediyesine büfe için İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatına başvuruda bulunmuş ve gerekli resmi evraklarını teslim etmiştir.
Söz konusu başvurunun ardından Sultangazi Belediye Başkanlığı Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü gerekli çalışmaları yapmış, 14 Ocak 2020 tarihinde işyeri adresinin 4250 Sayılı Kanunun 9. Maddesi gereği; örgün eğitim kurumları, dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında mesafe şartını sağladığını onaylamıştır.
Onayın ardından mağdur esnaflar, TAPDK’ ya gerekli satış ruhsatları için başvuruda bulunmuş ve resmi belgelerini tamamlamıştır.
Ancak tüm yasal yükümlülükler yerine getirilmiş olmasına rağmen, cemaatlerin baskısı gerekçe gösterilerek İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Sultangazi Belediyesi tarafından iptal edilmiş olup, mağdurlar maddi ve manevi zarar uğratılmıştır.

Cemaat ve tarikatların baskısını sebep göstererek kazanılmış yasal hakkın, belediyeler tarafından iptal edilmesi kabul edilir bir durum değildir! Her insanın kamusal yasaları hiçe sayarak canının istediği gibi yorumlama özgürlüğü olsaydı, hiçbir devlet ayakta kalamazdı. Kanun ve yasalar cemaat ve tarikatların baskısı ile şekillenmez, şekillenemez.

Küçük işletmelerden oluşan tekel bayileri meşrubattan, temel gıdaya, dükkânlarında yüzlerce ürün bulundurarak müşterilerine hizmet vermektedir. Teşhir edilen tüm ürünler devletin yasal izni ile üretilmekte olup, perakende satış belgesi izni ile son tüketiciye ulaştırılmaktadır.

Devlet hukuki düzenlemelerin ana mercii iken, cemaat ve tarikatların sosyolojik baskısı sebep gösterilerek hiçbir bireyin ticaret özgürlüğü manipülatif yöntemlerle elinden alınamaz.

Bu bağlamda mağdur olan bayiimizin tüm yasal haklarını sonuna kadar kullanması için yanında olacağımızı bildiririz.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği”