"Türkiye sürü bağışıklığından çok uzak bir noktada"

Ergin, "Bu tabloya baktığımızda, ülkemizde 83 milyonun 82 milyona yakın bir bölümünün henüz virüsle tanışmadığı gerçeğinden yola çıkarak, tedbirli davranmak dışında gözle görülebilir bir seçeneğin olmadığı sonucuna varıyoruz" diye yazdı.

Türkiye’de normalleşme erken mi geldi, bağışıklık düzeyi ne durumda tartışması sürerken, Sedat Ergin köşesinde “Türkiye sürü bağışıklığından çok uzak bir noktada” diye yazdı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 19 Haziran 2020 koronavirüs tablosu olarak açıkladığı rakamlara göre, Türkiye’de yalnızca 2.863.632 kişiye test yapıldı. Toplam vaka sayısı 185.245 olarak açıklanırken; toplam iyileşen hasta sayısı 157.516 olarak açıklandı.

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, Koronavirüs salgınında toplumun bağışıklık sistemi kazanmasının önemine değinerek, rakamlara ilişkin “Türkiye, yüzde 1.5 oranıyla bağışıklıkta Batı Avrupa ülkelerinin büyük bir bölümünün de gerisinde kalıyor. Özetle, Türkiye sürü bağışıklığından çok uzak bir noktada duruyor” değerlendirmesini yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın oranlara hareketle yaptığı, “Türkiye bazında sürü bağışıklığının aslında öyle kolay bir bağışıklama olmadığını net söyleyebiliriz. Sürü bağışıklığı için yüzde 60-65’inin bu koruyuculuğu sağlamış olması gerekir. Bu şiddette gördüğümüz salgına rağmen sürü bağışıklığının mantığının bu anlamda doğru olmadığını anlamış oluyoruz” açıklamasını hatırlatan Ergin, “Bu tabloya baktığımızda, ülkemizde 83 milyonun 82 milyona yakın bir bölümünün henüz virüsle tanışmadığı gerçeğinden yola çıkarak, tedbirli davranmak dışında gözle görülebilir bir seçeneğin olmadığı sonucuna varıyoruz” diye yazdı.

Öte yandan Ergin, bağışıklığın hangi bölgelerde daha yoğun olduğunun bilinmesinin Türkiye’nin önünü görebilmek bakımından büyük önem taşıdığına dikkat çekerek “Dolayısıyla, önümüzdeki günlerde araştırmanın tümünün sonuçları açıklanırken şeffaf bir şekilde bağışıklığın illere, bölgelere ve yaş kümelerine dağılımının kamuoyuyla paylaşılması isabetli olacaktır” ifadelerini kullandı.

Ergin’in yazısından bir bölüm şöyle:

“Koca’nın açıklamasına göre, örnek alınan katılımcıların yaklaşık yarısının (75 bin dolayında) sonuçlarına bakılırsa, antikor testleri pozitif çıkanların oranı yüzde 1.5’in altındadır.

Yüzde 1.5 oranını esas alalım. Bu oranı Türkiye’nin 83 milyonun üstünde olan nüfusuna uyarladığımızda, geride bıraktığımız üç ay içinde 1 milyon 245 bin vatandaşın bir şekilde COVID-19 ile temas etmiş olduğunu ve antikor geliştirerek virüse karşı bağışık hale geldiğini anlıyoruz. Çoğu bunu fark etmemiştir.

Türkiye’nin önceki akşam itibarıyla pozitif tanı konmuş olan toplam vaka sayısı 184 bin 31’di. (Bu toplamdan 4 bin 882 kişi vefat etmiş, 156 bin 22 hasta ise iyileşmiştir. Kalan 23 bin 127 kişi sistemde tedavi altında görünüyor.) Bu durumda virüsle temas edip bağışıklık kazanmış olan 1 milyonun üstündeki insan teyitli 184 bin vakadan yaklaşık 7 kat fazladır.”