Türkiye NATO savunma planına blokajı kaldırdı

Türkiye'nin NATO'nun Doğu Avrupa ülkelerini Rusya'ya karşı savunma planına yönelik blokajını sona erdirdiği bildirildi.

Türkiye NATO savunma planına blokajı kaldırdı

Türkiye, NATO’nun Doğu Avrupa ülkelerini Rusya’ya karşı savunma planına yönelik blokajı kaldırdığını bildirdi.

Yaşanan gelişmenin ardından açıklama yapan Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, “Sorunun pratikte çözüldüğünü artık söyleyebiliriz. Planlara onay çıktı. Karar verildi ve bu başarılı bir karar” ifadelerini kullandı.

Gelişmeye ilişkin Alman Haber Ajansı’nın (dpa) bilgi için başvurduğu NATO merkezinden de “NATO’nun tüm müttefikleri koruyacak geçerli planları mevcuttur. Bu planların düzenli olarak üzerinden geçilmekte ve güncellemeler yapılmaktadır” açıklaması yapıldı.

Türkiye’nin blokako kaldırmak için öne sürdüğü koşullar arasında Suriye’nin kuzeyindeki Kürt güçleri PYD ve YPG’nin “terör örgütü” olarak sınıflandırılması olduğu ifade edilmişti. Ancak çok sayıda ittifak üyesinin bu talebe sıcak bakmadığı aktarılmıştı.

NATO’nun Doğu Avrupa’yı Rusya’ya karşı savunma planları, İttifak’ın Moskova’ya “caydırıcılık” politikasının temellerinden birini oluşturuyor.  Planlar, “tehdit” altında olduğu belirtilen NATO üyesi Doğu Avrupa ülkelerinin olası kriz ya da saldırı durumunda ne şekilde korunacağı, NATO’ya bağlı hızlı müdahale birliklerinin alarma geçirilmesi ve konuşlandırılması gibi konularda ayrıntılar içeriyor.