Türkiye Çin'den 40 milyon aşı için 'ön rezervasyon' yapmış

Türkiye'nin çalışmaları devam eden Covid-19 aşısı için Çin'den 40 milyon aşı için ön rezervasyon yaptığı belirtildi. Buna göre Çin'de etkili aşı üretilirse Türkiye bunun 40 milyon adedini ilk alma yetkisine sahip olan ülkeler arasında yer alacak.

Türkiye Çin'den 40 milyon aşı için 'ön rezervasyon' yapmış

Kovid-19 virüsüne karşı etkili olacak aşı için Türkiye’nin Çin’den “ön rezervasyon” yaptığı iddia edildi.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, “Çin’e, 40 milyon aşı rezervasyonu…” başlıklı bugünkü yazısında, konuyla ilgili şunları yazdı:

“Aktarıldığına göre Çin’den ilk partide 40 milyon doz aşı alınması için ilk girişim yapılmış, bu konuda olumlu bir yaklaşımla da karşılaşılmış. Burada hedeflenen, üretimde ortaya çıkacak gecikmeyi ortadan kaldırmaya yönelik bir rezervasyon girişimi… Çünkü Çin de henüz aşıyı henüz tam anlamıyla piyasaya çıkarmadı, üçüncü faz diye nitelenen aşamayı tamamlamak üzere… Ardından bunun koruyuculuğu ve bağışıklığı ile ilgili verilerin gözlemlenmesi süreci var.

Henüz bu süreçlerin aşıldığı da söylenemez. O nedenle en iyi bakışla Kasım ayından önce bir gelişme olması da beklenmiyor. Ancak Ankara, her ihtimali göz önünde tutup, salgının ilk aşamasında ilaç stoku ve ardından kullanımda geliştirdiği modelde de olduğu gibi ön almak için harekete geçmiş; önemli bir noktaya kadar da getirmiş. Yani Çin’de eğer aşı üretilirse Türkiye de bunun 40 milyon adedini ilk alma yetkisine sahip olanlar arasında yer alacak…

“AŞIDA ÖN ALMAK İÇİN”

Aşının ne gibi bağışıklık yarattığı konusunun da henüz belirsiz olduğunu dile getiren Sarıkaya,  aşının tam bir koruma ve bağışıklık sağlayacağını bugünden iddia etmenin kolay olmadığını söylerken neden rezervasyon yapıldığına ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

“Bütün dünya yaşanan göç olayları nedeniyle uzun yılların ardından yakın geçmişte çiçek hastalığı salgınıyla yeniden yüz yüze kaldı.

Türkiye de uzun yıllar kendisinde görülmediği için önceliği olmaktan çıkardığı çiçek aşışı stoku sorunuyla yüz yüze kalınca Danimarka’daki üretici firmadan talep etti; öncesinde ABD ordusu rezerve yaptığı için önce onlara gönderdi, 30-40 bin doz kadar Türkiye’ye verebildi.

Yaşanmış bu durum nedeniyle Türkiye bu kez adımını sağlam atıp, aşıda ön almak istiyor…”