'Türkiye bu eğitimle uçurumun eşiğinde'

"Medreselere kaydolma yaşı, 3'e kadar düşerken, eğitim süresi Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 6-10 yıl arasında."

'Türkiye bu eğitimle uçurumun eşiğinde'

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü’nün geçtiğimiz hafta panelin düzenlediği “Türkiye’de Tarikat-Cemaat Yapılanması ve Tehditler” panelinde konuşan Prof. Dr. Esergül Balcı, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un döneminde eğitimin getirildiği duruma dair önemli açıklamalarda bulundu.

İzmir 9 Eylül Üniversite’nde Eğitim Yönetimi ve Politikaları Uzmanı olarak görev yaptığı dönemde, tarikatlarla ilgili çalışma yaptığı için önceki rektör döneminde hakkında soruşturma açılan Balcı, üzerindeki baskılar nedeniyle emekliye ayrılmıştı.

Sözcü‘den Saygı Öztürk’ün aktarımına göre Balcı, eğitimdeki tarikat-cemaat yapılanmalarının eğitimi getirdiği noktayı şöyle anlattı:

DİYANET’E BIRAKILDI

– “Milli Eğitim Bakanlığı, görevlerini Diyanet İşleri Başkanlığı’na, bazı vakıf ve derneklere bırakmış durumda. Atatürk’ten giderek uzaklaştıran, dini eğitime ağırlık veren, ‘Dindar ve kindar’ nesil yetiştirmeye adım adım gidiliyor.

– Türkiye’de belli başlı 30 tarikat silsilesi ve bunların kolları var. 2 milyon 600 bin vatandaşın tarikatla bağlantısı bulunuyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul öncesi eğitim konusundaki yetersizliğini tarikat okulları dolduruyor. Ailesinden uzak yörelerde okula giden öğrencilerin yurt ihtiyacı karşılanmadığı için bu boşluk özel yurt adıyla açılan cemaatçi yurt ve evlere fırsat veriyor.

UÇURUMUN EŞİĞİNDE

– Medreselere kaydolma yaşı, 3’e kadar düşerken, eğitim süresi Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da 6-10 yıl arasında. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki tarikat ve cemaat yapılarının bir bölümü komşu ülkelerin kontrol ve denetimi altında.

– Türkiye’de bir milyon çocuk tarikatların elinde eğitim görüyor, beyinleri yıkanıyor. Artık Tevhid-i Tedrisat yani ‘eğitimde birlik’ yerine dini eğitim yolu açıldı. Türkiye bu eğitimle uçurumun eşiğindedir. Kapalı dini yapılara sağlanan eğitim imtiyazları, yakın gelecekte milli güvenliğimizi tehdit edecek faaliyetler olarak karşımıza çıkacaktır.”