Türk Oftalmoloji Derneği: Sağlık Bakanlığı'nı defalarca uyarmıştık

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi olan çok sayıda hastanın yapılan iğneden sonra görme kabiliyetini kaybettiği skandalın arkasından Sağlık Bakanlığı'nın büyük ihmali çıktı.

Türk Oftalmoloji Derneği: Sağlık Bakanlığı'nı defalarca uyarmıştık

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Polikliniği’nde bir süredir tedavi gören 30’dan fazla hasta, kendilerine yapılan iğne sonrası görme yeteneğini kaybetti. Hastalar, Ankara’daki çeşitli hastanelere sevk edilerek tedavi altına alındı.

Gazete Kale‘de yer alan habere göre, görme kaybı yaşamalarının ardından hastaneye gelerek yetkililere durumu bildiren hastalar, önce “durumun normal olduğu bildirilerek” eve gönderildi. İki gün sonrasında hastaneye tekrar çağrılarak bir iğne daha yapılan hastalar, tedaviden sonuç alınamayınca Ankara’nın çeşitli hastanelerine gönderilerek ameliyata alındı.

Türk Oftalmoloji Derneği’nin (TOD) ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kullanılan ilaç nedeniyle Sağlık Bakanlığı’nın daha önce uyarıldığı ortaya çıktı. TOD Merkez Yönetim Kurulu açıklamasında “20 Ocak 2020 Pazartesi günü, intravitreal Bevacizumab (Avastin veya Altuzan) uygulaması sonrası bir kamu üniversitesi hastanesinden 15 hastanın Endoftalmi ön tanısı ile Ankara’nın çeşitli hastanelerine sevk edildiği duyumunu almış bulunmaktayız. Hastalarımız endoftalmi ön tanısı ile vitrektomi ameliyatına alınmış olup tedavileri devam etmektedir.” denilirken şu ifadelere yer verildi:

“Bilindiği gibi 28.12.2018 tarihli SGK tebliği ile başlayan bir süreç devam etmektedir. TOD bu tarihten itibaren gerek Sağlık bakanlığını gerek de SGK’nu hem yazılı olarak hem de yüzyüze görüşmelerle uyarmış, sonuç alınamaması üzerine Danıştay’da dava açmıştır. Ne yazık ki yürütmeyi durdurma talebimiz olumsuz sonuçlanmıştır. Bugün ortaya çıkan durum üzülerek görüyoruz ki haklılığımızı bir kez daha açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

Bu üzücü olayın en az zarar ile atlatılması için hastalarımızın ve meslektaşlarımızın her zaman yanında olacağız.
 
Saygılarımızla,
 
Türk Oftalmoloji Derneği Merkez Yönetim Kurulu”