Türbe sanılan mekandan 400 yıllık kitaplar çıktı

İzmir'in Tire ilçesindeki tarihi Karakadı Camisi'nin yakınında bulunan ve türbe zannedildiği için içine girilmeyen mekanda yaklaşık 400 yıllık olduğu düşünülen 442 kitap bulundu. Mekanın müderris odası olarak kullanıldığı ortaya çıktı.

Türbe sanılan mekandan 400 yıllık kitaplar çıktı

İzmir’in Tire ilçesindeki tarihi Karakadı Camisi’nin yakınında bulunan ve yöre halkı tarafından türbe zannedildiği için dokunulmayan mekanda, 18’i el yazması yaklaşık 400 yıllık olduğu düşünülen 442 kitap bulundu.

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı alanında yaptığı yüksek lisans çalışmaları kapsamında saha araştırması yapan Tire Ahi Evran Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni 26 yaşındaki Ümit Bağatur, ilçedeki tarihi Karakadı Camisi’nin güneyinde yer alan ve türbe olarak bilinen yapının içinde el yazması eserlerin olduğunu tespit etti.

Bağatur’un durumu Vakıflar Genel Müdürlüğüne bildirmesi üzerine harekete geçen ekipler, polis gözetiminde girdikleri yerden aldıkları eserleri, Necip Paşa tarafından 1826 yılında yaptırılan ve tarihi eser niteliğindeki kitapların bulunduğu Necip Paşa Kütüphanesine taşıdı.

İncelemelerde bir kısmının yaklaşık 400 yıl öncesine ait olduğu Kur’an-ı Kerim, tefsir, hadis, fıkıh, edebiyat, astronomi, felsefe, matematik ve tıp alanlarındaki kitaplar tespit edildi.