Tüm Emekli-Sen'den 1 Mayıs açıklaması

Tüm Emekli-Sen: 1 Mayıs işçilerin, emekçilerin, emeklilerin, yoksulların, kadınların, ezilenlerin, halkların dünden bu güne sürdürdüğü mücadelenin en önemli günüdür.

Tüm Emekli-Sen'den 1 Mayıs açıklaması

Tüm Emekli-Sen, bu yıl koronavirüs nedeniyle olağan dışı kutlanacak olan 1 Mayıs Mücadele Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yayınladı.

Tüm Emekli-Sen tarafından yapılan, “İşten çıkarmalar yasaklanmalıdır, Bütün emeklilere 2000 tl salgın desteği verilmelidir” gibi önerilerin de yer aldığı açıklamada “Taleplerimizin ışığında “olduğumuz her yer 1 Mayıs ve taleplerimizi haykırma ve mücadele alanımızdır” gerçeğinden hareketle, evimizde sokağımızda bahçemizde atölyemizde işyerimizde ve mümkün olan her yerde alanlarda kutlayacağımız birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs kutlu olsun.” denildi.

Tüm Emekliler Sendikası(Emekli-Sen) tarafından yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde;

Tarihsel bir önem ve anlam taşıyan ve dünya üstündeki bütün işçilerin, emekçilerin, yoksulların, ezilenlerin, halkların, kadınların en dayanışmacı, en enternasyonalist günü olan 1 Mayıs bu yıl ne yazık ki koronavirüs nedeniyle gerektiği gibi alanlarda kutlanamayacaktır.

Bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs nedeniyle sermayenin, devletlerin, hükümetlerin adeta insafına bırakılmış olan işçiler, emekliler, yoksullar, kadınlar ya evden çıkma yasaklarıyla ya da angaryaya dönüşen salgın zamanı çalıştırılmaya mecbur bırakılmaktadırlar.

Salgına karşı gerekli sağlık imkanlarından yoksun bırakılanlar, açlığa yalnızlığa yoksulluğa terk edilmektedir.

Çalışanlar açısından koronavirüs adeta iş cinayetine dönüşmüş durumdadır.

Salgın bahane edilerek işten çıkarmalar yaygınlaşmış, çalışanların ve emeklilerin kazanılmış haklarına göz dikilmiştir.

Salgının ne zaman sonlanacağı daha belli değilken yaşanan olumsuzlukların bütün bedelinin bizlerden çıkarılacağının ipuçları şimdiden ortaya konmaya başlamıştır.

Salgın bahanesiyle yapılan infaz değişikliği ile asıl bırakılması gereken siyasetçi, belediye başkanı milletvekilleri gazeteciler değil, suç örgütleri yöneticileri, uyuşturucu baronları, kadın cinayeti işleyenler, çocuk tecavüzcüleri serbest bırakılarak toplumsal vicdan bir kez daha zedelenmiş, adalet duygumuz daha da zayıflamıştır.

Bütün bunların üstüne en büyük ihtiyacımız olan barış ne yazık ki savaş çığırtkanlıklarıyla boğulmak istenmektedir. Oysa ihtiyacımız olan tek şey ülkemizde, bölgemizde ve bütün dünyada savaş değil barış ve kardeşçe yaşamaktır.

Ne yazık ki bunlar ve daha sayamadığımız pek çok unsur 1 Mayıs’ın bu yıl ki temalarını ve mücadele yolunu göstermektedir.

Bu çerçevede:

-İşten çıkarmalar yasaklanmalıdır.

-Zorunlu üretim yerleri dışında kalan bütün üretim durdurulmalı ve tüm çalışanlara ücretli izin
verilmelidir.

-Bütün emeklilere 2000 tl salgın desteği verilmelidir.

-Sağlık için yapılan tüm kesintilerin kaldırılmalıdır.Bütün sağlık hizmetleri ayrımsız olarak kamu
denetimine geçmelidir.

-İnfaz yasasındaki adaletsizlik ve eşitsizlik bir an önce giderilmelidir.

-Sokağa çıkma yasağına tabii olan 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olanların bütün ihtiyaçları
karşılıksız olarak sağlanmalıdır.

-Savaşa ve silaha değil, sağlığa bütçe ayırılmalıdır.

Bu taleplerimizin ışığında “olduğumuz her yer 1 Mayıs ve taleplerimizi haykırma ve mücadele alanımızdır” gerçeğinden hareketle, evimizde sokağımızda bahçemizde atölyemizde işyerimizde ve mümkün olan her yerde alanlarda kutlayacağımız birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs kutlu olsun.

Yaşasın 1 Mayıs.

Tüm Emekli Sen

Merkez Yürütme Kurulu