TTB, YKS adayları için önlemleri sıraladı

TTB Merkez Konseyi 27-28 tarihlerinde gerçekleşecek YKS'ye ilişkin sınav öncesi, sınav esnası ve sonrası alınması gereken önlemleri açıkladı.

TTB, YKS adayları için önlemleri sıraladı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, riskli bütün kararlara rağmen 27-28 tarihlerinde gerçekleşecek Yüksek Öğretim Kurulu Sınavları’na (YKS) girecek olan öğrencilere önerilerde bulunduğu basın toplantısını Zoom üzerinden gerçekleştirdi. On-line basın toplantısına TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, TTB COVID-19 İzleme Grubu üyeleri Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Özlem Azap, Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Meram Can Saka ile Halk Sağlığı Uzmanları Prof. Dr. Kayıhan Pala ile Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz katıldı.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, TTB Merkez Konseyi’nin 4 Haziran 2020 tarihinde yaptığı açıklamayla, pandemi sürerken LGS ve YKS’nin gerçekleştirilmesinin uygun olmadığını, kısıtlamaların kaldırılması ile salgında gelişebilecek yeni bir hızlanma olasılığı varken bir sınav tarihi açıklanmaması gerektiğini belirttiğini hatırlattı. TTB’nin bu çağrısının karşılık görmediğini belirten Adıyaman, bu noktadan itibaren sınava girecek adayların kaygılarını değil, koruyucu önlemleri artıran bir tutum içerisinde olunması gerektiğini ifade etti.

Toplantıda ilk olarak konuşan Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hatalıkları Uzmanı Özlem Azap sınava girecek öğrenci, veli ve görevlilere ilişkin önerilerde bulundu. Azap önerileri şu şekilde sıraladı:

“* Adaylar aday yakınları ve görevliler bu konuda dikkatli olmalılar.

* Sınavın yapılacağı okula girişler sırasında okul bahçelerinde 1 buçuk metrelik mesafeye dikkat edilmelidir.

* Kimlik kontrolleri temassız bir şekilde yapılmalıdır.

* Üst araması yapan görevliler eldiven maske ve yüz koruyucu kullanmalıdır.

* Koridorlarda yığılma olmadan adayların salonlara ulaşması sağlanmalıdır.

* Okul ve salon girişlerinde el antiseptiği bulunmalıdır.

* Adaylar salona girerken el antiseptiği ile ellerini temizlemeleri hatırlatılmalıdır.

* Ateş öksürük gibi yakınmaları olan adaylar gerekli önlemler alınarak ayrı bir salonda sınava alınmalıdır.

* Sınav başlayıncaya kadar maskeler çıkarılmamalıdır ve mümkün olduğu kadar eller maske ve yüzle temas ettirilmemeye çalışılmalıdır.

* Salonlarda aday sayısı ve görevli sayısı kadar yedek maske bulundurulmalıdır çünkü nemlendiğinde çıkarılmasını istiyoruz maskelerin.

* Adayların en az bir buçuk metrelik mesafeyi alacak şekilde oturtulmalıdır.

* Eğer bir öksürme hapşırma durumu olursa avuç içine değil dirsek içine hapşırmaya çalışılmalıdır ya da kağıt mendil kullanılabilir.

* Sınav salonları oturumdan önce ve aralarda havalandırılmalıdır.

* Engelli adaylara yardımcı olacak görevlilerin mesafeyi koruyamayacağı durumlar olursa bu durumda maskenin yanı sıra yüz koruyucu kullanmaları sağlanmalıdır.

* Maskeler nemlendiğinde değiştirilmeli lastiklerinden tutup çıkarılmalıdır.

* Maskenin iç ve dış yüzü ile temas edilmemeye çalışılmalıdır. Kullanılmış maskeler ağzı kapaklı çöp kutularına atılmalıdır.

* Maske değiştikten sonra ellerin el antiseptikleriyle temizlenmelidir. Sınav bittiğinde sınav evrakları toplanırken ve düzenlenirken kalem ve benzeri kırtasiye malzemeleri ortak kullanılmayacak şekilde düzenleme yapılmalıdır.

* Adaylar okuldan çıkarken bir buçuk metre mesafe korunarak çıkmalıdır.

* Sınavdan sonra okulun tuvaletlerin genel temizliği yapılmalıdır.”

Sınav için heyecanın doğal bir şey olduğunu ve daha tetikte olmayı sağladığına dikkati çeken Psikolog Meram Can Sakan,”Heyecan, yeniliklere hazır olmamızı sağlayan bir duygudur. Sınav da heyecan olması çok doğal ama sınavda bu heyecan çok şiddetli olur, birikimlerimizi ortaya koymamızı engeller ise o zaman sınav kaygısı olur. Sınav kaygısı da başarısızlık, yetersizlik korkusu ile ilişkili oluyor. Bu sene hastalık kaygıları da bu durumu arttırdı. Çevrenin etkisi, ailenin beklentileri, kaygılı yaklaşımları belirleyici olabiliyor.Pandemi hepimizi yordu ciddi bir belirsizlik yarattı. Bu üzerimizde duygusal bir yük oluşturdu. Alışkın olduğumuz sınıf ortamı, eğitim şartları değişti ve zorluklar yarattı” dedi.

Sınava yaklaşırken de Psikolog Sakan, şu önerilerde bulundu: “ Son günlere yaklaşırken kendimize iyi bakmalıyız, hafif bir çalışma daha çok tekrar şeklinde, bildiklerimizi hatırlamak önemli olacaktır. Rahatlatıcı etkinliklere zaman ayırmak uygundur, spor, aile ve arkadaşlarla vakit geçirmek yararlı olacaktır. Sınav öncesi hazırlıkları yapılmalıyız, çünkü o gün içinde kimle gidilecek, nasıl gidilecek, telaşını azaltmış oluruz. Daha önce kullanmadıkları ve hekimlerin önermediği yatıştırıcı ve dikkat açıcı ilaçları kullanmamalılar. Uyku ve yemek düzenini son günlerde değiştirmek uygun değil.”

‘GÖREVLİLERE TEST YAPILMALI’

Kovid-19 vakalarının diyabet hastası çocukları daha çok etkilediğine yönelik açıklamalara ve bazı bölgelerdeki vaka artışına ilişkin sorulara ise Prof. Dr. Kayıhan Pala, “Bildiğimiz bilimsel verilerin ışığında diyabet de bu hastalık için risk etmeni. Ancak bu sınav söz konusu olduğunda, basın toplantımızda dile getirilen önlemler alındığı taktirde, ek bir risk söz konusu değil. Her zaman olduğu gibi ve bu toplantıda çizilen çerçevede hazırlıklarını sürdürürlerse diyabet hastası olan gençlerimiz için ek bir risk oluşturma olasılığını ön görmüyoruz” dedi.

‘SINAVA GİRECEKLERE TEST YAPILMALI’

Gazetecilerin “Cizre’de çok ciddi vaka artışı olduğu belirtiliyor. Hangi ilde ne kadar olduğunu bilmiyoruz ama bu vaka artışları sınava bir engel teşkil edecek midir?” sorusuna Prof. Dr. Özlem Azap, “Aslında bu salgının ilk çıktığı andan itibaren TTB’nin söylediği şey, salgının planlı ve epidemiyolojik verilere göre yönetilmesi gerektiği yönündeydi. Süreç daha iyi değerlendirilerek, daha öncesinde farklı planlamalar yapılabilirdi. Sınava 2 gün kalmışken, bu ilde yapılsın, burada yapılmasın demek olanaklı değil” yanıtını verdi. Pala ise, “Önerimiz Cizre ve benzeri yerler başta olmak üzere sınava girecek tüm görevlilerde test yapılması ilk başta anlamlı olabilir. Kovid -19 pozitif çıkan kişilerin sınavda görev almamasının sağlanması bu aşamada alınacak en iyi önlemlerden biri olabilir” dedi.