Trump'tan 'silah kullanmama' duası

BM Genel Kurulu'na hitap eden ABD Devlet Başkanı Donald Trump "Daha önce hiç sahip olmadığımız kadar ileri düzeyde silahlara sahibiz. Sadece onları hiçbir zaman kullanmak zorunda kalmayalım diye tanrıya dua ediyorum." dedi.

Trump'tan 'silah kullanmama' duası

Koronavirüs salgını  nedeniyle bu yıl sanal düzenlenen BM Genel Kurulu’na banttan konuşmayla hitap eden ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin silah teknolojisindeki ilerlemesinden övgüyle söz edip “Bunları kullanmak zorunda kalmamak için dua ediyorum” dedi.

Sputnik’in aktardığına göre, 75. BM Genel Kurulu’na videoyla hitap eden Trump’ın konuşmasında şu mesajlar öne çıktı:

“PANDEMİDEN ÇİNİ SORUMLU TUTMALIYIZ”

-Kovid-19 salgını nedeniyle 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük küresel mücadele yaşanıyor. Çin virüsü, 188 ülkede sayısız cana mal oldu. ABD’de 2. Dünya Savaşı’ndan sonra en agresif seferberliği başlattık. Nisandan bu yana Kovid-19 kaynaklı ölüm oranlarını azalttık. Çabalarımız sayesinde şu anda 3 aşı nihai klinik deney aşamasında. Onları önden seri üretiyoruz ki, hemen dağıtıma geçebilelim. Aşıyı dağıtacağız, virüsü yeneceğiz ve pandemiyi bitireceğiz. Daha önce eşi görülmemiş bir işbirliği ve barış sürecine girildi. Biz bu aydınlık geleceğe ilerlerken, bu pandemiyi dünyaya salan ülke olan Çin’i de sorumlu tutmalıyız. Virüsün ilk günlerinde Çin ülke içi seyahati durdurdu ancak Çin’den yapılan uçuşlara izin verdi. Çin, benim uyguladığım seyahat yasağını da kınadı.

PEKİN’E ‘ÇEVRE’ SORUNLARIYLA YÜKLENDİ

-BM, Çin’e bu davranışlarının hesabını sormalı, bu eylemlerinden dolayı Çin’i sorumlu tutmalıdır. Bir taraftan Amerika’nın çevre konusundaki fevkalade karnesine saldırırken, diğer taraftan Çin’in yaygın şekilde çevreyi kirletmesini görmezden gelenler çevreyi umursamıyor. Onlar sadece Amerika’yı cezalandırmak istiyorlar ve ben buna izin vermeyeceğim. Çin her yıl milyonlarca ton plastik ve çöpü okyanuslara atıyor, aşırı avcılıkla diğer ülkelerin sularında balık nüfusunun azalmasına neden oluyor, geniş boyutta mercan kayalıklarını yok ediyor, atmosfere diğer bütün ülkelerden daha fazla zehirli civa salıyor. Çin’in karbon salımları da Amerika’nın neredeyse iki katı ve bu oran süratle artıyor. Bunun tersine, Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmemden bu yana geçen yıl Amerika karbon salımlarını anlaşmadaki her ülkeden daha fazla azalttı.

“ABD BARIŞ ELÇİSİ”

-Benim yönetimim ABD’nin eski yaklaşımlarını terk ederek güç üzerinden barışı sağlama yaklaşımını edindi. Amerika’nın refahı, dünya genelinde özgürlükler ve güvenliğin temelini oluşturmaktadır. Üç yıl gibi kısa bir sürede, tarihteki en büyük ekonomiyi inşa ettik. Son dört yılda ordumuz için 2.5 trilyon dolar harcadık. NATO ittifakını yeniden canlandırdık. Berbat İran Nükleer Anlaşması’ndan çekildik ve dünyanın en önde gelen terör destekçisine ağır yaptırımlar getirdik.

-IŞİD’i de yüzde 100 oranında dünyadan sildik, kurucusu ve lideri El Bağdadi’yi ve dünyanın en büyük teröristi İranlı general Kasım Süleymani’yi de öldürdük. Şu anda Afganistan’da da savaşın sona ermesi için çaba gösteriyoruz, bu ülkedeki askerlerimizi geri çekme aşamasındayız. ABD, barış elçisi olarak kaderimizi tayin ediyor.

“BİRÇOK ÜLKE İSRAİL’LE BARIŞA HAZIR”

-Kosova ile Sırbistan arasında bir barış anlaşması imzalanmasına öncülük ettik. Ortadoğu’da da hiçbir ilerleme olmayan yılların ardından, iki barış anlaşmasıyla dönüm noktası niteliğinde yeni bir çığır açtık. İsrail, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında normalleşme anlaşmasının imzalanmasına aracılık ettik. Birçok Ortadoğu ülkesi, İsrail ile anlaşma yapmaya hazır. Çok hızlı geliyorlar. Çünkü bunun kendileri için ve dünya için çok iyi bir şey olacağını biliyorlar. Biz başka bir yaklaşım edindik ve bu yaklaşım işe yaradı. Yakın zaman içinde daha çok barış anlaşması imzalama niyetindeyiz. Bölge için hiç bu kadar iyimser olmamıştım. Orada artık kuma bulanmış kan yok, umarım o günler geride kaldı.

‘NÜKLEER SİLAH’ DUASI

-ABD, barış getiren ülkedir. Ama bu, güç üzerinden sağlanan bir barıştır. ABD yeni silahları ile birlikte her zamankinden daha güçlü. Daha önce hiç sahip olmadığımız, hatta daha önce sahip olduğumuzu hayal dahi etmediğimiz kadar ileri düzeyde silahlara sahibiz. Sadece onları hiçbir zaman kullanmak zorunda kalmayalım diye tanrıya dua ediyorum.

– Yıllardır, aynı yorgun sesler aynı başarısız çözümleri önermeye devam ettiler, kendi halkları pahasına küresel emellerin takipçisi oldular. Ancak yalnızca kendi vatandaşlarınızla ilgilendiğiniz takdirde, işbirliği için gerçek bir temele erişirsiniz. Başkan olarak bu başarısız eski yaklaşımları reddettim. Gururla Amerika’yı öne koydum. Sizin de kendi ülkelerinizi en öne koymanız gerekir. Bu normaldir. Yapmanız gereken de budur.