Trump'ın Çin bankasında hesabı ortaya çıktı

Trump’ın avukatı hesabın "Asya'daki otelcilik işleri potansiyelini keşfetmek" için açıldığını ifade etti.

Trump'ın Çin bankasında hesabı ortaya çıktı

New York Times gazetesi, ABD Başkanı Trump’ın Çin’de aktif bir banka hesabı olduğunu iddia etti.

NYT, ABD Başkanı Donald Trump’ın International Hotels Management şirketine ait hesaptan 2013 ve 2015 yıllarında Çin’e vergi ödendiğini yazdı.

Trump’ın avukatı ise hesabın “Asya’daki otelcilik işleri potansiyelini keşfetmek” için açıldığını ifade etti.

BBC‘nin NYT’tan aktardığı habere göre, hesabın varlığı Trump ile ilgili vergi kayıtlarına ulaşıldıktan sonra duyuruldu.

Önceki haberlerinde Trump’ın başkan olduğu 2016-2017 yıllarında ABD’de ödediği gelir vergisinin sadece 750 dolar olduğunu yazan NYT’ye göre, Çin bankasındaki hesaptan ise bu ülkede 188 bin 561 dolar vergi ödendi.

Trump, 3 Kasım’daki başkanlık seçimleri öncesinde rakibi Joe Biden’ı Çin’e dair politikaları konusunda eleştiriyordu.

Donald Trump yönetimi özellikle Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın Çin İle ticari ilişkilerini hedef alıyordu.

AVUKATINDAN AÇIKLAMA

Trump’ın avukatlarından Alan Garten, NYT’ye Trump International Hotels Management’ın ABD’de de şubeleri olan bir Çin bankasında yerel vergileri ödeyebilmek için hesap açtığını söyledi.

Garten, “Hiçbir anlaşma, işlem ya da başka bir iş faaliyeti yapılmadı ve 2015’ten beri hesapta hiçbir hareket olmadı. Hesap hâlâ açık olmasına rağmen başka hiçbir amaç için kullanılmadı” dedi.

Diğer yandan NYT’nin ulaştığı vergi kayıtları, Trump’ın Çin’de projeler alabilmek için kurulan beş küçük şirkete yıllar içinde en az 192 bin dolar yatırım yaptığına işaret ediyor.

Bu şirketlerin kayıtlarında 2010’dan itibaren vergi ödemeleri ve diğer harçlar için 2018’e en az 97 bin 400 dolar harcama yapıldığı görülüyor.

Ancak ABD’de Başkanı’nın Çin’le ilgili planlarının büyük bölümünü, THC China’nın doğrudan sahibi olduğu Trump International Hotels Management üzerinden yürüttüğü belirtiliyor.