Trump yönetiminden İsrail'e 'rica': Haritalandırma süreci tamamlanmadan ilhak yapılmasın

İsrail, Batı Şeria'yı resmen ilhakı içeren 'Yüzyılın Anlaşması' gereği bazı parçaları kendi toprağına katmak üzere harita çalışmalarına başladığını açıklarken, Trump yönetimi haritalandırma süreci tamamlanmadan ilhak yapılmamasını istedi.

Trump yönetiminden İsrail'e 'rica': Haritalandırma süreci tamamlanmadan ilhak yapılmasın

ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile hazırlayıp açıkladığı İsrail’in işgalinin tescillenmesi anlamına gelen ‘Yüzyılın Anlaşması’ sonrası İsrail’in Batı Şeria’yı resmen ilhak çalışmaları hız kazanırken, ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman ‘süreç tamamlanmadan tek taraflı hareket edilirse ilhak için ABD’nin desteğinin kaybedilebileceği’ uyarısını yaptı. Ancak Friedman, daha önce “İsrail’in ilhak için beklemesine gerek yok” demişti.

Bugün Twitter hesabından İsrail ile ABD’nin ortaklaşa kuracağı komisyonun haritalandırma süreci tamamlanmadan ilhak yapılmaması uyarısında bulunan Friedman, “Komisyonun çalışmaları bitmeden önce yapılacak herhangi bir tek taraflı işlem, planı ve ABD’nin ilhakı tanıması ihtimalini tehlikeye atar” dedi.

ABD Büyükelçisi, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, komisyonun haritalandırma sürecinin İsrail’deki 2 Mart seçimlerinden önce tamamlanmasının beklenmediğini söyledi.