Trump, DSÖ'den çekildiklerini açıkladı

Trump yönetimi, Dünya Sağlık Örgütünden resmi olarak çekildiğini ABD Kongresi'ne bildirdi.

Trump, DSÖ'den çekildiklerini açıkladı

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, Dünya Sağlık Örgütünden resmi olarak çekildiğini ABD Kongresi’ne bildirdi.

Geçtiğimiz ay Trump, Çin ile yaşanan virüs salgını ve Hong Kong geriliminin ardından basın toplantısı düzenledi. Trump’ın bir süredir hedefinde olan Dünya Sağlık Örgütü ile ilişkilerin sonlandırıldığı açıklamıştı.

Trump, ilgili konulara dair ‘esaslı reformlar’ yapmaması halinde Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) sağladıkları fonları 30 gün sonra kalıcı olarak donduracağını açıklamıştı.

Trump yönetimi, Dünya Sağlık Örgütünden resmi olarak çekildiklerini ABD Kongresi’ne bildirdi.

New Jersey Senatörü ve Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs salgınının devam ettiğini belirterek, “Bir pandeminin ortasında Kongre, Başkan Donald Trump’tan, ABD’nin DSÖ’den resmi olarak çekilmesine ilişkin bildirim aldı.” ifadesini kullandı.

Menendez, Trump kararı eleştirerek; “Trump yönetiminin bu adımı Amerikan yönetimini ‘hasta ve yalnız’ bırakacak” söylemini paylaştı.

Karar ilişkin konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, resmi çekilmenin pazartesi gününden itibaren yürürlükte olacağını ve resmi bildirimin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e iletildiğini belirtti.