'Trump aşı için çalışan şirketi satın almak istedi'

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Almanya merkezli CureVac şirketinin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşı çalışmalarını ABD’ye çekmek için büyük miktarda para teklif ettiği öne sürüldü.

'Trump aşı için çalışan şirketi satın almak istedi'

Alman Welt am Sonntag gazetesi, Alman hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde, ABD Başkanı Donald Trump’ın koronavirüs aşısı giriştiği öne sürülen “hamle”ye yer verildi.

Gazeteye göre Trump, Alman Sağlık Bakanlığı bağlantılı Paul Ehrlich Enstitüsü ile virüs tedavisine yönelik aşı ve biyomedikal ilaç üretmek için çalışan CureVac’i ABD’ye çekerek “sadece ülkesine özel aşı”ya ikna etmek için girişimde bulundu.

Bunun için virüs aşısı üzerinde çalışan Alman bilim insanlarına çok büyük miktarda para teklif ettiği öne sürülen Trump’ın, CureVac’in geliştirmesi muhtemel aşının münhasır haklarının ABD’nin tekelinde kalmasını istediği savunuldu.

AŞI “ÇEKİŞME”Sİ

Almanya ile ABD arasında çekişme yaşandığı belirtilen haberde, Alman hükümetinin CureVac’in ülkeden ayrılmaması için mali teşvikler sunmaya çalıştığı öne sürüldü.

Haberde, Almanya Sağlık Bakanlığından bir yetkili, hükümetin, virüse karşı aşının Almanya ve Avrupa’da geliştirilmesini sağlamakla çok yakından ilgilendiğini savunarak, bu yüzden bakanlığın CureVac ile yoğun diyalog içinde bulunduğunu iddia etti.