'Torba'ya sokup geçirdiler: Tarihin en büyük fişlemesi

Dernek üyelerinin kimlik bilgilerinin İçişleri Bakanlığı’na bildirim zorunluluğu getiren Torba Kanun Teklifi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

'Torba'ya sokup geçirdiler: Tarihin en büyük fişlemesi

Bireysel silah kullanımından, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile dernek üyelerinin kimlik bilgilerinin İçişleri Bakanlığı’na bildirilmesi zorunluluğuna kadar çok sayıda düzenlemeyi içeren Torba Kanun Teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi.

Teklifin görüşmeleri sırasında, dernek üyelerinin kimlik bilgilerinin bildirim zorunluluğu düzenlemesi tartışma konusu oldu. Düzenleme, Cumhuriyet tarihinin en büyük fişlemesine neden olacağı gerekçesiyle tepki çekti.

AKP’li komisyon üyeleri ise “vatandaşların fişlenmesinin amaçlanmadığını” öne sürdü, “habersiz olarak derneklere kaydedilen vatandaşların haklarını korumayı amaçladıklarını” söyledi.

Teklifi savunan AKP Manisa Milletvekili Uğur Aydemir’in, “Muhalefet milletvekilleri, korkudan insanların derneklere üye olamayacağından bahsediyor. O zaman amacımız fişleme değilmiş işte” demesi dikkat çekti.

“TÜRKİYE’NİN YÜZDE 15’İ FİŞLENECEK”

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, Torba Kanun içerisinde fişleme düzenlemesinin bulunmasına tepki göstererek, “Torba yasa tuzaklarına bir yenisinin daha eklendiğini görüyoruz. İşin asıl uzmanlık komisyonu olan İçişleri Komisyonu’ndan çekilerek buraya alınması bir nevi perdelemedir. Bir derneğin üyelerinin kimlik bilgilerini açıklayıp açıklamamak, üyelerinin vereceği bir karardır. Buna devlet karar veremez” diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi ise iktidarın söz konusu düzenleme ile Cumhuriyet tarihinin en büyük fişlemesine hazırlandığını belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’yi demokrasiden uzaklaştıranlar şimdi de cumhuriyet tarihinin en büyük fişleme operasyonunu hazırlıyorlar. “Katılımcı demokrasi” adı altında dernek üyelerinin baskı altına alınmasına şahit oluyoruz. Bu çaba derneklere üye 12 milyon yurttaşımızın yani Türkiye’nin yüzde 15’inin fişlenmesi demektir. Amaç, yandaş olmayan dernekleri baskı altına almak ve toplumu sindirmektir. Anlaşılan o ki Türkiye’de iktidar partisi mensupları dışında herkes potansiyel olarak suçlu görülüyor. İnsan hak ve özgürlükleri başta olmak üzere Anayasa’ya açıkça aykırı olan bu düzenlemenin derhâl geri çekilmesi gerekmektedir.”

Uyarılar ve itirazlara rağmen fişlemeye ilişkin düzenlemenin yer aldığı teklif Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.