Torba Yasa milli servete de uzandı

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak, TBMM’den geçen torba yasa ile Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) geniş muafiyet ve imtiyazlar getirildiğini belirtti.

Torba Yasa milli servete de uzandı

CHP’li Toprak, torba yasa ile Türkiye Varlık Fonu’nun üçüncü kişilerle birlikte veya tek başına şirket kontrolünü sağlayacak alım, satım, ortaklık, sermaye aktarma, devralma işlemlerinde, Sermaye Piyasası Kanunu (SPK) hükümlerinden muaf olduğunu belirtti.

Yasa ile TVF’ye üçüncü kişilerle birlikte veya tek başına kontrolünü sağlayacak işlemlerde yasanın ‘hakimiyetin hukuka aykırı kullanılması’ başlıklı maddesinden de muafiyet tanındığını vurgulayan Toprak, “Varlık Fonu, Cumhurbaşkanı’nın talimatı doğrultusunda dilediği şirketlere ortak olacak, hisse alacak, sermaye koyacak, satın alacak, devralacak. Yapacağı işlemler için hesap vermeyecek, denetlenmeyecek.” dedi.

TORBA YASA İLE TANINAN İMKANLAR OSMANLI’NIN İMTİYAZLARINDAN DAHA İLERİ DÜZEYDE

Erdoğan Toprak, Mart ayı sonunda Çin Devlet İhracat Garanti Sigortası ve Finansman Kurumu Sinosure ile TVF arasında imzalanan 5 milyar dolarlık mutabakatın hemen ardından bu düzenlemelerin süratle yasalaştırılmasının dikkat çekici olduğunu vurguladı.

CHP’li Toprak, Sinosure’nin anlaşma çerçevesinde TVF’ye Çinli şirketleri tavsiye etmeyi, yapacakları satın almaların finansmanını garanti ve taahhüt ettiğini dile getirdi.

Toprak’ın sözlerinden satır başları:

“TVF’ye torba yasa ile tanınan bu imkanlar, Osmanlı’nın Batılı sermayedarlara, bankerlere verdiği kapitülasyon imtiyazlarından da ileri düzeyde. Tüm bunlar ulusal ekonomi ve milli sanayinin korunması, ülkenin bağımsızlığı ve geleceği adına çok büyük bir tehlike ve tehdittir. İktidarı iyi niyetle uyarıyorum.”

“Şirketlerimiz milyar dolarlık Çinli şirketler için sudan ucuz-kelepir hale geldi. Önümüzdeki günlerde çok sayıda kamu-özel şirketin, enerji, ulaşım, lojistik, madencilik, petrokimya, gıda sanayi şirketlerinin el değiştirdiğine, TVF aracılığıyla yasalardan muaf ve denetimsiz alınıp-satıldığına, devredildiğine ya da ortak edildiğine tanık olabiliriz.”

FONDAKİ ŞİRKETLER

Varlık fonu bünyesindeki değerli şirketler arasında Türk Hava Yolları, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Borsa İstanbul, BOTAŞ, ETİ Maden, TPAO da yer alıyor.