"Toplam test sayısı" ne ifade ediyor?

"Toplam test sayısının içerisinde iyileşen 25.000 hastaya en az 3 test yapıldığına eminim ( 1 tanıda, 2 de negatif görmek için)"

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Enes Çağrı Dinleyici koronavirüs test sayıları hakkında çarpıcı bir paylaşım. Gelen tepkilere karşın, Bilim Kurulunda görev yapan Prof. Dr. Alpay Azap meslek arkadaşına destek olurken toplumun, verilmek istenen mesajın yanlış anlaşıldığını ifade etti.

Prof. Dr. Enes Çağrı Dinleyici salgına ve vakalara karşı fazla olumlu yorumlar yaptığına ilişkin çok eleştiri almasına karşın sosyal medya hesabından “Günlük iyileşen hasta sayıları ile olumlu (ve temkinli) yorum yapınca eleştiri geliyor bolca. Hastanede çalışıyorum, arkadaşlarımın çoğunluğu da farklı yerlerde hekim, hasta hareketliliğini görebiliyoruz. Bırakın da neye umutlanıp ne ye tedirgin olacağım ben karar vereyim.” diye yazdı.

 

Bu açıklamasını destekler nitelikte birçok bilgiyi de paylaşan Dinleyici, koronavirüs test sayıları hakkında da çarpıcı bilgiler verdi. İçlerinden en çok tepki alan tweet, toplam test sayısı içerisinde bir kişiye yapılan birden fazla testin de yer aldığını vurgulayan sözler oldu. Üstelik test sonucu negatif çıkan hastanın durumundan emin olmak için yapılan ikinci testin de negatif olması durumunda test sonucuna toplam 2 negatif sonuç olarak yansıdığını aktaran Dinleyici şunları yazdı:

Toplam test sayısı içerisinde bir kişi için birden fazla test yer alıyor!

“Toplam test sayısının içerisinde iyileşen 25.000 hastaya en az 3 test yapıldığına eminim ( 1 tanıda, 2 de negatif görmek için), toplam 75.000 test oraya gidiyor, yoğun bakım ve kaybettiğimiz hastalara da birden fazla test yapılmış olduğunu düşünüyorum.”

Bilim Kurulunda üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, bazı tartışmaların bu tweet dizisinin okunmasıyla açıklığa kavuşacağını söyleyerek, meslek arkadaşının bilgisine güvendiği vurgusunu yaptığı bir paylaşımda bulundu. Alpay Azap şunları yazdı:Toplam test sayısı içerisinde bir kişi için birden fazla test yer alıyor!

“Olası olgu/kanıtlı olgu” tartışmasında ne demeye çalıştığımızı anlamak için bilgisine, sezgilerine ve sağduyusuna çok güvendiğim bir bilim insanının, sevgili Çağrı’nın aşağıdaki tweet dizisini okumanızı öneririm. Bize yol gösterici olan objektif ve bilimsel tartışmadır.”