TKH: Halkımızı savaşa, Suriye’nin parçalanmasına ve emperyalizme karşı durmaya çağırıyoruz

Erdoğan'ın "Bugünden itibaren, İdlib’le ve Soçi Muhtırası sınırlarıyla bağlı kalmadan, rejim güçlerini her yerde vuracağımızı buradan ilan ediyorum." sözlerine TKH'den yanıt geldi.

TKH: Halkımızı savaşa, Suriye’nin parçalanmasına ve emperyalizme karşı durmaya çağırıyoruz

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisinin grup toplantısında sarf ettiği; “Bugünden itibaren, İdlib’le ve Soçi Muhtırası sınırlarıyla bağlı kalmadan, rejim güçlerini her yerde vuracağımızı buradan ilan ediyorum.” sözlerine komünistlerden yanıt geldi. Türkiye Komünist Hareketi (TKH) yaptığı açıklamada, Erdoğan tarafından ilan edilen savaş kararının, ABD emperyalizminin ekmeğine yağ süreceği vurgulanırken, ülkemizin ABD emperyalizminin yörüngesinde AKP-MHP ortaklığıyla ateşe atılmakta olduğu belirtildi.

“Savaşa hayır! Cumhurbaşkanı Erdoğan gerçekleri söylemiyor! Suriye ile savaş ABD’nin tuzağıdır. ABD’ci ve NATO’cu savaş siyasetine hayır!” başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Erdoğan bugün Meclis grup toplantısında ‘Bugünden itibaren, İdlib’le ve Soçi Muhtırası sınırlarıyla bağlı kalmadan, rejim güçlerini her yerde vuracağımızı buradan ilan ediyorum.’ diyerek savaş ilan etmiştir.

Bu ilan, altına imza atılan Astana ve Soçi Anlaşmaları’nın rafa kaldırıldığı açıklamasıdır.

Bu ilan açık bir savaş ilanıdır! AKP ülkemizi Suriye’nin yanı sıra İran ve Rusya ile karşı karşıya getirecektir.

ABD emperyalizmi ülkemizi Suriye’de yeni bir tuzağa çekmiştir.

Bu ilan, AKP ve MHP ortaklığının ABD emperyalizminin ve NATO’nun saflarında olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur!

Suriye’nin yıkımı ve parçalanması ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi’nin sonucudur. AKP ve MHP, tam da böylesi bir politikanın uygulayıcısı olduklarını bir kez daha teyit etmişlerdir.

Suriye’de yanan ateş ülkemizi yakmaktadır. Bugün ateşe benzinle giden bu politikanın ülkemiz açısından sonuçları daha ağır olacaktır.

Öncelikle bazı gerçekler bir kez daha söylenmelidir:

1.) İdlib’de egemen olan örgüt El Kaide kökenli ve ismini HTŞ olarak değiştiren cihatçı örgüttür. Bu örgüt gerek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi gerekse Türkiye Cumhuriyet Bakanlar Kurulu tarafından terör örgütü olarak kabul edilmiştir. HTŞ adlı örgütün uzun süredir İdlib bölgesinden saldırıları sürmektedir.

2.)Suriye Devleti, kendi topraklarında sivillere değil egemenlik kuran HTŞ adlı örgüte yönelik operasyon düzenlemektedir. İdlib’de sivillere saldırı gerçeklerle bağdaşmamaktadır. Kaldı ki İdlib’i cihatçı çeteler yüzünden terk eden onbinlerce İdlibli kendi evlerine dönmek istemektedir.

3.)İdlib bölgesinde HTŞ adlı örgütten ele geçirilen silahlar, bu silahların bizzat emperyalistler tarafından verildiğini ispatlamaktadır. Suriye’de muhalefet olarak sunulan güçlerin büyük çoğunluğu Suriyeli değil bizzat emperyalizm tarafından dünyanın çeşitli ülkelerinden toplanan cihatçı-şeriatçı kesimlerden oluşmaktadır.

4.)Astana ve Soçi mutabakatlarında hükümler açıktır: Halep-Şam karayolu ağır silahlardan arındırılacak, terörden temizlenecek, İdlib’de muhalefet güçleri ile terör güçleri birbirinden ayrılacaktı. Suriye’nin egemenliği, birliği ve toprak bütünlüğü bizzat Türkiye tarafından bu anlaşmalarla kabul edilmiştir.

5.)Ancak bu adımlar uzun bir süredir Türkiye’nin yükümlülüğünde olmasına rağmen yerine getirilmemiştir. Altına imza atılan anlaşmalara bizzat AKP iktidarı uymamış, yükümlülüklerini yerine getirmemiştir.

6.)Rusya ve İran güçleri, bizzat Suriye Devleti’nin çağrısıyla Suriye topraklarında bulunmaktadır. Astana ve Soçi mutabakatını yok saymak aynı zamanda Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığını uluslararası hukuk bağlamında zeminini yok saymak anlamına gelecektir.

7.)Suriye’nin kendi topraklarını terörden temizlemesi meşrudur.

Bugün Erdoğan tarafından ilan edilen savaş kararı, ABD emperyalizminin ekmeğine yağ sürecektir. Ülkemiz ABD emperyalizminin yörüngesinde AKP-MHP ortaklığıyla ateşe atılmaktadır.

Irak’ta zorlanan, İran’ı hedef tahtasına oturtan ve Suriye’yi bölmek isteyen ABD emperyalizmi, ülkemizi bu planlarına ortak etmiştir! Daha dün S-400 ve Suriye’nin kuzeyini kapsayan Barış Pınarı operasyonu gündemlerinde ABD emperyalizmine karşı mangalda kül bırakmayan AKP ve MHP, bugün ABD’yi ve NATO’yu Suriye’ye çağırmaktadırlar!

AKP ve MHP’nin iktidarda kalmasının yolu bir savaş siyasetinden geçmekteydi. Savaş ilanı AKP ve MHP’nin kendi çıkarları için ülkemizi ve askerlerimizi ateşe atmaktan çekinmediklerini bir kez daha göstermektedir. Ortada kamuoyu tarafından gizlenen ABD emperyalizmiyle bir ortaklık kurulduğu açıktır.

Halkımızı bu gerçekleri görmeye, savaşa, Suriye’nin parçalanmasına ve emperyalizme karşı durmaya çağırıyoruz.”