TKH Gençliği'nden sınava 'çift cihaz' şartı koyan üniversiteye tepki: Eşitsizliğe hayır!

İstanbul Üniversitesinin internet üzerinden yapılacak sınavda 'çift cihaz' şartı koymasına ilişkin açıklama yayımlayan Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Gençliği, ''Pandemi süreciyle birlikte eğitimde artan ve derinleşen eşitsizliklere karşı öğrenci gençliğin cevabı mücadele olacaktır.'' ifadelerine yer verdi.

TKH Gençliği'nden sınava 'çift cihaz' şartı koyan üniversiteye tepki: Eşitsizliğe hayır!

İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokuluna bağlı olarak gerçekleştirilen hazırlık muafiyet ve seviye belirleme sınavına dair yapılan duyuruda, öğrencilerin sınava girebilmesi için sınava girilecek cihazın birinin bilgisayar olması ve zoom uygulamasından öğrencinin gözetlenmesi için ikinci bir cihazın daha olması şart koşulmuştu.

Türkiye Komünist Hareketi Gençliği söz konusu uygulamaya ”Memleketin dört bir yanında yaşayan İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin önüne eşitsizliklerin çözümüne dair alternatifler oluşturmak yerine iki cihaz zorunluluğu koyan yönetim yalnızca eşitsizlikleri derinleştirmek için kararlar verebilmektedir.” sözleriyle tepki gösterdi.

TKH Gençliği’nin açıklaması şöyle:

”İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokuluna bağlı olarak yürütülen hazırlık muafiyet ve seviye belirme sınavına dair yayınlanan bilgilendirme kılavuzunda, öğrencilerin sınava girerken birinci cihaz olarak bilgisayar ve ‘Zoom’ uygulamasından görüntülü gözetim yapılacak ikinci bir cihazın bulundurulmasına dair zorunluluk, İstanbul Üniversitesi’nin istikrarlı bir şekilde öğrencilerinin maddi yaşam koşullarını göz ardı eden tavrının devamıdır.

Üniversite öğrencilerinden bağımsız ve ilgisiz, sürekli öğrenci aleyhine kararlar alan üniversite yönetimi daha önce de okulumuzun bölünmesine dair yaşanan gelişmelerde öğrencilerle bağını kesmiş, konuya dair açıklama dahi yapmamış ve binlerce öğrencinin barınma, ulaşım sorunlarıyla karşı karşıya kalmasına sebebiyet vermiştir.

Öğrencinin yemekhane hakkını gasp ederken üniversite yönetimi aynı tavrı sürdürmüş ve öğrencilerin kararlı tutumuyla geri adım atmıştır.

Koronavirüs pandemisi dikkate alınarak online yapılacak sınav; öğrencilerin maddi durumları göz önünde bulundurulmadan yapılmaktadır. Normal şartlarda barınma, gıda konularında dahi sorunlarla karşılaşan öğrenciler bu eşitsizlikleri sınava girerken dahi yaşamaya başlamışlardır.

Memleketin dört bir yanında yaşayan İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin önüne eşitsizliklerin çözümüne dair alternatifler oluşturmak yerine iki cihaz zorunluluğu koyan yönetim yalnızca eşitsizlikleri derinleştirmek için kararlar verebilmektedir.

Pandemi süreciyle birlikte eğitimde artan ve derinleşen eşitsizliklere karşı öğrenci gençliğin cevabı mücadele olacaktır.

Uzaktan eğitimde devam eden eşitsizlikler son bulmalıdır! Parasız ve eşit eğitim için mücadele yükseltilmelidir!”