Tez-Koop-İş'ten AVM ve çağrı merkezleri uyarısı

Tez-Koop-İş Sendikası koronavirüs salgınına karşı uyardı

Tez-Koop-İş'ten AVM ve çağrı merkezleri uyarısı

Türkiye Ticaret, Kooperatif, Eğitim, Büro ve Güzel Sanatlar İşçileri (Tez-Koop-İş) Sendikası, tüm dünyayı etkisi altına alan ve ülkemizde de görülen koronavirüs salgınına ilişkin bir açıklama yayınladı.

Açıklamada koronavirüs salgınına karşı başta alışveriş merkezleri (AVM) olmak üzere toplu çalışmanın yoğun olduğu iş yerlerinde, çalışan emekçilerin risk altında olduğu ve gerekli önlemlerin alınması gerektiği belirtilirken, “Önlem alınmayan işyerlerinin yarattığı tehditin tüm ülkeyi tehdit ettiği unutulmamalıdır” ifadelerine yer verildi.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Tez-Koop-İş açıklamasında ayrıca koronavirüs salgınına karşı şu önerilere yer verildi:

İşverenler, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin bir parçası olan işyerlerinin hijyenini de sağlamak zorundadır. İşçilerin bir arada bulundukları ortamların, yemekhanelerin ve tuvaletlerin hijyenleri sağlanmalı, kullanılan iş araç ve gereçleri belli aralıklarla dezenfekte edilmeli, havalandırma sistemleri kontrol edilmeli, çalışanlar için tüm koruyucu önlemlerin alınması ve koruyucu malzemelerin temin edilmesi noktasında işverenler üzerine düşeni yapmalıdır.

ÜCRETLİ MAZERET İZNİ

Koronavirüs salgınına karşı risk grubunda yer alan (bağışıklık sistemi yetersiz olanlar, KOAH, şeker, kalp vb. kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, 65 yaş üstü olanlar) ya da tedavi altında olan çalışanlar ile Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) genelgesi doğrultusunda soğuk algınlığı, hafif öksürük ve ateşi 37,3 derece ya da üzerinde olan çalışanlara ücretli mazeret izni verilmelidir. Aynı zamanda okulların ve kreşlerin tatil edilmesi nedeniyle mağduriyet yaşayan çalışan anne ve babalardan birine ücretli mazeret izni verilmelidir.