"Telafi eğitimine evet, hak gaspına hayır"

Sınıf Tavrı tarafından yayımlanan "Telafi eğitimine evet, hak gaspına hayır!" başlıklı açıklamada, "Eğitim emekçilerini “yolunacak kaz” olarak gören anlayış, telafi eğitimlerinin 'zorunluluk' olmasını bahanede ederek ücretsiz çalıştırmak istemektedir. Bu emek sömürünün tarifi yoktur!" denildi.

Sınıf Tavrı, eğitim emekçilerinin özel eğitim kurumlarında 15 Ağustos’ta yapılacak olan telafi eğitimlerinde ücretsiz olarak çalıştırılması gündemine karşı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, özel eğitim kurumlarında yapılması planlan telafi eğitimlerinde patronların derslere ücretsiz olarak girilmesini istemesinin, eğitim emekçilerinin bir kez daha hak gasbına uğraması anlamına geldiği vurgulanırken, eğitim kurumlarında haksızlığa, sömürüye, baskıya sessiz kalınmaması çağrısında bulunuldu.

“Telafi eğitimine evet, hak gaspına hayır!” başlıklı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Korona virüs salgını nedeniyle örgün eğitime ara verildiğinden beri ‘çevrimiçi’ olarak devam eden eğitimlerde bütün yükü sırtlayan eğitim emekçileri, özel eğitim kurumlarında 15 Ağustos’ta yapılacak olan telafi eğitiminde ücretsiz olarak çalıştırılmak isteniyor.

Pandemi süreciyle ara vermeden eğitimlere devam edilmesine rağmen, birçok özel eğitim kurumunda, eğitim emekçileri ücretsiz izine veya kısa çalışma ödeneği almaya zorlandı. Birçok eğitim emekçisinin ise maaşları sekteye uğratıldı ya da hiç ödenmedi.

Özel eğitim kurumlarında yapılması planlan telafi eğitimlerinde patronların derslere ücretsiz olarak girilmesini istemesi, eğitim emekçilerinin bir kez daha hak gasbına uğramasıdır! Eğitim öğretim hayatının salgın nedeniyle sekteye uğraması hem öğrenciler, hem de eğitim emekçileri açısından büyük kayıplara neden oldu.

Eğitim-öğretim hayatının normale dönmesi için eğitim emekçileri öğrencilerinin eksikliklerini kapatmak için çalışacaktır. Ancak bu çalışmanın, özel eğitim kurumlarında bir sömürüye döndürülmesi asla kabul edilemez.

Eğitim sömürünün değil, gelişimin bir parçasıdır.

Eğitim emekçilerini “yolunacak kaz” olarak gören anlayış, telafi eğitimlerinin “zorunluluk” olmasını bahanede ederek ücretsiz çalıştırmak istemektedir. Bu emek sömürünün tarifi yoktur!

Her ne adla olursa olsun, telafi ya da normal, çalışanların ücretlerinin ödenmemesi teklif edilemez. Bunu isteyen kurumlar suç işlemektedir.

Hak gasplarına hayır diyoruz!

Eğitimde Sınıf Tavrı eğitim emekçilerine uygulanan her türlü hak gaspına karşı mücadele etmeye çağırıyor!

Hangi kurumda, hangi statüyle olursa olsun, eğitim emekçilerini bu duruma karşı ses yükseltmeye çağırıyoruz!

Haber verin, mücadele edelim!

Eğitim kurumlarımızda haksızlığa, sömürüye, baskıya sessiz kalmayalım, işyeri komitelerinde örgütlenelim!

Sınıf Tavrı Alo İşçi Dayanışma Hattı: 0850 255 07 10”