Tekstil işçileri yandaş sendikadan istifa ediyor

Zonguldak'ta tekstil işçileri, AKP'ye yakınlığıyla bilinen Hak-İş'e bağlı Öz İplik-İş Sendikası'na isyan etti. İşçiler, sendikanın hakları için hiçbir şey yapmadığı gibi istifa etmemeleri için de kendilerini tehdit ettiğini belirtti.

Tekstil işçileri yandaş sendikadan istifa ediyor

Zonguldak’ın Çaycuma İlçesi Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Eko Tekstil işçileri 2016 yılında sendikalaşmaya karar vererek Hak İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikası ile 01.01.2019 tarihinde sözleşme imzaladı. Ancak fabrikada 250 üye ile yetkiyi alan Öz İplik-İş Sendikası işçilere sunduğu vaatleri yerine getirmedi. Bununla da kalmayan sendika yönetimi, sendikadan istifa edenleri ise tehdit etmeye başladı.

İşçiler ise daha iyi koşullarda çalışmak için üye oldukları ancak ikramiye vb. gibi hiç bir hak için mücadele vaadini yerine getirmeyen sendikadan bir bir istifa etmeye başladı.

Pusula Gazetesi‘nden Yeliz Alagöz’ün haberine göre işçiler şikâyetlerini dile getirerek, “Bize bir sürü vaat verip üzerimizden para kazanan sendika istemiyoruz. Yetkiyi alana kadar vaatler verip üye olmazlarsa işten dahi çıkartılacağını söylediler. Para verip üye topladılar, ev ev dolaşıp işçileri kandırarak üye yaptılar. Kandırdıkları gibi haklarımızı savunmayan sendika istemeyerek birlik beraberlik göstermeye başladık. Sendika başkanı iş yeri temsilcilere sus payı olarak para verip insanları kandırmaya devam ediyor.” dedi.

“HAKKIMIZI SAVUNMAK YERİNE MÜŞTERİLERİ ARIYORLAR”

“Eko Tekstil’de yetkiyi kaybetmeye başlayan sendikanın başkanı çoğu arkadaşımızı arayarak baskı kurmanın yanı sıra tehditlerine devam ediyor. Sendika işçinin haklarını korumak için vardır.” diyen işçiler, “Öz İplik İş Sendikası sadece kendi menfaatlerini düşünen, işçi hakkını savunmak yerine yurt dışına ihracatı yapan Eko Tekstil müşterilerini arayarak yanlış bilgi aktarıyorlar. İşyeri temsilcisi de belirlenirken atanmış değil, demokratik bir şekilde seçilmiş temsilci istiyoruz. Atama ile görev yapan temsilci, sendikanın yönlendirmesi ile iş yerinde huzursuzluk yaratıyor” dedi.

Firma ile imzalanan toplu iş sözleşmenin üç yıllık olduğunu ama bir yıl dolmadan pişman olduklarını dile getiren işçiler sözleşmenin fesih edilmesini istiyor.