Tekel bayilerine 'kapat git' cezası: Meydanlara inmekten çekinmeyeceğiz

AKP, 22.00'dan sonra alkol satışına 320 bin liraya kadar para cezası getiren yasa teklifiyle tekel bayiilerine büyük bir darbe daha indirecek. Tepki çeken düzenlemeyi Tekel Bayileri Yardımlaşma derneği ve Tekel Bayileri Platformu Başkanı Erol Dündar'la konuştuk.

Tekel bayilerine 'kapat git' cezası: Meydanlara inmekten çekinmeyeceğiz

AKP bir süredir hem kolluk güçleriyle hem cezalarla hem de vergi yüküyle bitirme politikası uyguladığı tekel bayiilerine ağır bir darbe daha vurmaya hazırlanıyor.

Dün öğrenilen bilgiye göre iktidar partisine mensup bir grup milletvekili, gece saat 22:00 ila sabah saat 06:00 saatleri arasında alkollü içki satışı yapan bakkal, market, bayi ve benzeri iş yerlerine 65 bin lira ila 320 bin lira arasında değişen tutarlarda para cezası kesilmesini içeren bir yasa teklifi hazırladı.

Halihazırda onbinlerce liraya kadar çıkan yaptırımlarla tekel bayiilerin tepesinde kılıç gibi sallanan ceza sistemi, yeni teklifin yasalaşması halinde tabiri caizse bayiilerin soluğunu kesecek.

Yeni ceza düzenlemesini Manifesto‘ya değerlendiren Tekel Bayileri Yardımlaşma derneği ve Tekel Bayileri Platformu Başkanı Erol Dündar, yapılanın tekel bayilerine karşı açık bir ayrımcılık olduğunu dile getirdi, geri çekilmesi için mücadele edeceklerini belirtti.

“DEVLET KARAR VEREMEZ”

“Kadına tecavüz ve şiddete, hayvanları öldürenlere, uyuşturucu kaçakçılara böyle bir ceza yokken üretimi tamamen yasal olan bir ürünü sattığımız için 320 bin lira ceza isteniyor. Güncel olarak zaten 65 bin lira gibi ceza ödüyoruz. Böyle bir cezanın reva görülmesi insan haklarına ve anayasaya aykırı.” diyen Erol Dündar, “18 yaşın altındakiler için zaten alkol satışı yapmamız zaten yasak ve satmıyoruz. Ancak bu yaşı aşmış yetişkin bir insan neyi ne zaman ne içeceğine kendi karar vermeli. Nerede taşkınlık yapar, kamunun huzurunu bozarsa o zaman devlet memuru devreye girer ve gerekli cezayı uygular. Satana ceza uygulanacaksa o zaman fabrikaya kesilsin, üreten fabrika.” dedi.

‘KAPAT GİT’ DEMEK

Esnafın halihazırda pandemi nedeniyle zor durumda ve yeni yeni çarkını döndürmeye başlarken böyle bir şeyin karşısına çıkarılmasının ‘kapat git’ demek olacağını söyleyen Dündar, “Madem öyle alkol ve sigarayı gross’lardan çıkarsınlar, sadece biz satalım. 22.00’da da kapatıp gidelim.” diye konuştu.

‘CEMAATLER MEMNUN OLSUN’

Bu cezalarla aslında tekel bayileri ve küçük esnafın bitirilerek tamamen yabancı sermayenin, tekellerin, zincir marketlerin hakim olduğu bir düzenin tesis edilmek istediğine işaret eden Dündar, bayileri fiilen kapatmak anlamına gelecek bu cezalarla yüzbinlerce kişiden oluşan yeni bir işsiz ordusu daha yaratılmış olacağını dile getirdi.

Dündar, bu yasa düzenlemesinin arkasındaki bir diğer etkenin de cemaatler olduğuna dikkat çekti, “Besledikleri cemaatleri memnun etmek istiyorlar” yorumunda bulundu.

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği ve Tekel Bayileri Platformu’nun Başkan Erol Dündar imzalı açıklamasında da şöyle denildi:

“Bu yasa tekel bayileri ve küçük esnafı bitirme yasasıdır

Ortalama ruhsat saatleri 01.00’a kadar olan dükkanlarımızın saat 22.00’e kadar bir bölümü yasalara uygunken 22.00’dan sonra yasadışı görülüp böyle bir cezanın öngörülmesi hem anayasanın eşitlik ilkesine aykırı hemde vergisini peşin ödediğimiz ve % 68.5’i devlete aktarılan ÖTV olan bir ürünü satınca 320 bin ₺ ceza öngörmek bu ülke esnafına yapılacak en büyük kötülüktür.

Hali hazırda 22 Yasası dediğimiz, 2013 yılında yürürlüğe giren ve bu yıl güncellenen rakamı ile 63 bin ₺ gibi korkuç bir ceza ile karşı karşıyayız. Bizler bu yasanın kaldırılmasını isterken böyle bir teklif sunulması 15 metre ile 50 metre arasına sıkışmış esnafı bitirme planıdır. Geçtiğimiz yıllarda yüzlerce meslektaşımıza kesilen haksız ve hukuksuz cezalarla kimi iflas etti, kiminin yuvası dağıldı, kimi banka kredileri altında eziliyor. Bu yasanın çıkması ile dilinden düşürmedikleri ‘yerli ve milli’ küçük esnafı bitirmiş olup perakende sektörünü şirketlere bırakacaklar.

Bizim bitmemiz ‘bir liram eksik sonra versem olur mu’, ‘anahtarım sizde kalsın çocuğum gelip alır’ diyen bir kültürü de yok edecek. Her gün yoksulluğun artığı ülkemizde işsizler ordusuna yeni neferler katacaktır.

320 bin ₺ gibi bir cezayı istemek ve hazırlamak bu ülkeye değil bu ülkenin esnafını bitirmek isteyenlere hizmet eder. Bu zor günler de esnafın işini kolaylaştıracaklarına esnafı bitirme pılanları yapanlar unutmasın Sandık geldiğinizde bunların geri dönüşü de olacaktır

22.00’dan sonra müşterinin hakaretine, darpına maruz kalıyoruz ve hatta öldürülüyoruz. Geçtiğimiz yıllarda yüzlerce meslektaşımız darp edildi, 10’a yakın meslektaşımız hayatını kaybetti. Bizler bu zorluklarla karşı karşıya bırakmak bizleri ikinci sınıf esnaf görmek neden ?

Bizler bu zoru süreçte ayakta kalma savaşı verirken bu teklif küçük esnaf için tam bir hayal kırıklığıdır. Bizler 22.00’dan sonra alkol satmasak ne olur? Kayıp kaçağın önü açılmış olur, devlet vergi kaybına uğrar, insanlar sağlığını kaybetme riski ile karşı karşıya kalır. 22 Yasası kaldırılsın, esnaf nefes alsın. Devlet vergi kaybı yaşamasın. Bizler bütün esnaflar gibi ruhsat saatimize kadar rahat bir şekilde satış yapmak işitiyoruz. Bu yasanın derhal geri çekilmesini istiyoruz. Çekilmemesi durumunda meydanlara inmekten çekinmeyeceğiz.”