TCDD'de özelleştirme hazırlığı: Üç şirket birleştirildi

AKP'nin özelleştirme hedefinde bulunan asırlık TCDD'de de yeni bir yapılanmaya gidildi.

TCDD'de özelleştirme hazırlığı: Üç şirket birleştirildi

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları’na (TCDD) ait olan üç demiryolu şirketi birleştirilerek tek bir şirket haline dönüştürüldü.

Resmi Gazete’de yayımlanan kararla TCDD’ye bağlı işletmelerinden Türkiye Vagon Sanayii A.Ş. (TÜVASAŞ), Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş. (TÜLOMSAŞ) ve Türkiye Demiryolu Makinaları Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş.’nin birleştirilmesi suretiyle Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi (TÜRASAŞ) kuruldu.

Kararla birlikte birleştirilen üç kamu şirketinin hak ve yükümlülükleri, taşınır ve taşınmazları ve personeli (iptal edilenler hariç) dolu-boş kadro pozisyonları TÜRASAŞ’a devrolunacak.

TAŞIMA HAKKI ‘İHALE’YE VERİLECEK

Yapılan bu hamleyle AKP’nin TCDD’yi özelleştirme hazırlığının bir parçası olarak kurumu yapılandırıp “karlılığını arttırmayı” hedeflediği belirtiliyor.

Özelleştirme sürecinin bir parçası olarak TCDD’nin bu yıl sonunda yolcu taşıma hakkı sona eriyor. TCDD Ocak ayında yaptığı açıklamada bunu “TCDD Taşımacılık AŞ’nin bu yıl sonunda kamu hizmeti yükümlülüğü sona erecek, söz konusu hizmet 2021 yılı itibarıyla açık ihale usulüyle ihale edilerek ihaleyi kazanan demiryolu tren işletmecisi tarafından yerine getirilecektir.” ifadeleriyle doğrulamıştı.