Tazminatlarını isteyen işçilere jandarma engeli

Tekno Maccaferri fabrikasının kapanma kararı sonrası fabrikada bekleyişe geçerek haklarını isteyen işçiler jandarma engeliyle karşılaştı.

Tazminatlarını isteyen işçilere jandarma engeli

Düzce’de kurulu Tekno Maccaferri işyerinin kapanma kararı almasının ardından Birleşik Metal-İş üyesi işçiler tazminatlarının ödenmesi için fabrika içerisinde beklediği sırada, gece yarısı savcılık talimatıyla jandarma müdahalesiyle dışarı çıkarıldı.

Konuyla ilgili Birleşik Metal-İş tarafından Genel Yönetim Kurulu imzasıyla yapılan açıklamada, işçilerin kapanan işyerinin yamekhanesinde hakları için bekleyişlerini sürdürürken jandarma müdahalesi ile karşılaşmalarının işçiye ve emeğe karşı haksız bir müdahale olduğu vurgulandı.

Açıklamada Tekno Maccaferri’de yaşanan süreç şöyle özetlendi:

“2017 Eylül ayında toplu iş sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine ekmeklerini büyütmek için son çare olarak greve çıkan Tekno Maccaferri işçileri, yasayı uygulayarak fabrikadan mal çıkışını engellemesi gereken jandarmanın sert müdahalesiyle iki kez karşılaşmıştı. Grevde mal çıkışına izin vermeyen işçiler jandarma tarafından darp edilerek yerlerde sürüklenmişlerdi.

İşverenler, krizin faturasını işçiye ödetmek istiyorlar… İşyerinin ayakta kalması için bütün zorlukların üstesinden gelirken fedakarlık hep işçilerden bekledi. Şimdi kapanma kararı üzerine yasalardan doğan hakları olan “kıdem ve ihbar tazminatını” vermemek için yıllarda işyerine emek vermiş işçilere jandarma müdahalesi ile susturmak, haklarını aramamaları engellemek için gözdağı verilmek isteniyor…

Sendikamız üyesi işçiler, “Bu krizin sebebi değildir ve kurbanları da olmayacaktır”

Ülkeyi yerli ve yabancı sermaye için cennete, işçi ve emekçiler için cehenneme çevirenlere, üyemiz işçilerin hakların gasp ettirmeyeceğiz…

İşçiler gece yarısı soğuk havada hakları için kararlılıkla işyeri önünde bekleyişlerini sürdürüyor. Kazanılmış haklarımızı alana kadar da hiçbir yere gitmeyeceğiz.

“Gün dayanışma günü”dür diyoruz.”