Tarikatları tartışırken Cübbeli'yi 'harika çocuk' ilan ettiler

CNN Türk'teki 'Tarafsız Bölge' programında Uşşaki "şeyh"i Eyüp Fatih Şağban üzerinden cemaat ve tarikatlar konu edilirken başka cemaatler el üstünde tutuldu.

Tarikatları tartışırken Cübbeli'yi 'harika çocuk' ilan ettiler

Uşşaki “şeyh”i Eyüp Fatih Şağban’ın bir müridinin kız çocuğunu istismar etmesi sonrası cemaat ve tarikatlar bir kez daha tartışma konusu olurken CNN Türk, bir cemaatin önde gelen ismini canlı yayın konuğu yaptı. Bu isim, AKP’nin sıkı destekçisi olduğu İsmailağa cemaatinin “medyatik” yüzü Ahmet Mahmut Ünlü’ydü.

“Tarafsız Bölge” programında Ahmet Hakan, Hakan Bayrakçı ve Nedim Şener’in sorularını cevaplayan Ünlü, tarikatların kontrol altına alınması çağrısında bulunurken bunun için Osmanlı döneminde uygulanan “meclis-i meşayıh” sistemine atıf yaptı. Ünlü, o dönem şeyhülislamlık bünyesinde kurulan ve yönetiminde yine “şeyh”lerin bulunduğu bu kurulun Diyanet tarafından hayata geçirilmesini istedi.

Ünlü’nün kendi cemaati ile birlikte Menzil, Erenköy, İskenderpaşa gibi dinsel yapılanmaların “ilm-i tarikat” denilerek meşrulaştırıldığı programda, diğer irili ufaklı yapılar ise “merdiven altı tarikatlar” olarak nitelendirilip denetlenilmesi talep edildi.

GÖZLERİYLE GÖRMÜŞ

Programın final kısmına ise Ahmet Mahmut Ünlü güzellemesi damga vurdu. Sunucu Ahmet Hakan, çocukluğunda yaşadığı bir İsmailağa “anı”sını anlattı. Çok küçükken babası tarafından İsmailağa’ya götürüldüğünü söyleyen Ahmet Hakan, “Orada benden belki 1-2 yaş büyük bir çocuk… Etrafına bir grup toplanmış, onlara anlatıyor. Cübbeli Ahmet… Evet, gözlerimle gördüm yani” dedi. Ahmet Hakan sözlerinin devamında Ünlü’den “Bedri Baykam seküler kesimin harika çocuğu ya hani, İslami kesimin harika çocuğu da Cübbeli Ahmet.” diye bahsetti.