Tarihsel TKP'li Yahya Oskay: Tüm emekçileri, aydınları, komünistleri 13 Eylül Pazar günü Kartal Meydanına çağırıyorum

İçinden geçtiğimiz Partimizin bu Atılım döneminde nerede bir komünist varsa Türkiye Komünist Hareketi oradadır. Gericiliğe karşı aydınlanmayı, emperyalizme karşı yurtseverliği, sermayeye karşı emeği bayrak edenleri, tüm emekçileri, aydınları, komünistleri 13 Eylül pazar günü Kartal meydanında yapacağımız, TKP'nin 100. yaşını kutlayacağımız ''Emek, Laiklik, Bağımsızlık , Sosyalizm'' etkinliğine çağırıyorum.

Tarihsel TKP'li Yahya Oskay: Tüm emekçileri, aydınları, komünistleri 13 Eylül Pazar günü Kartal Meydanına çağırıyorum

Tarihsel TKP’li Yahya Oskay ile Parti ile tanışmasını, illegal koşullarda Partili mücadeleyi ve 100. yıl duygularını anlattı.

Yahya abi, Parti ile nasıl tanıştınız? Örgütlenme sürecinizi dönemin koşullarıyla birlikte aktarabilir misiniz?

1977’de DİSK’e bağlı Aksan Metal sanayi işyerinde Maden-İş sendikasına üye oldum. Fabrikalar arası sendikal örgütlenmelere katıldım. Sendikada sınıfsal içerikli eğitimler almaya başladık. Süreç ilerledikçe bana bir arkadaşım tarafından bir zarf verildi ve bunu kimseye söylememem gerektiği iletildi. Zarfın içinde görüşme için bulunmam yer ve saat yazıyordu ve ayrıca görüşme yapacağım kişiyi tanımam için elinde bir Hürriyet gazetesi olması gerektiği ve görüşmenin yürüyerek olması gerektiği yazıyordu. O gün geldiğinde görüşme gerçekleşti ve o kişi artık benim sorumlumdu. 2. randevuda ise bana İleri Dergisi ve Parti bildirileri verdi. Haftada bir görüşüyorduk. Beşinci buluşmamızda bana yeni bir randevu verdi. Benden alt görüşmeler sağlamam isteniyordu ve ben bunları sağlıyordum. Bu süreç üçlü dörtlü hücreler haline dönüştü ve son yaptığımız toplantıda bize Parti’ye üye olmamız istendi ve bizde Partili olduk.

Parti’de ne tür sorumluluklar aldınız?

Benim görevim Parti birimindeki yoldaşlara Atılım dergisini ve Parti bildirilerini ulaştırmaktı. Parti’de bir diğer görevim ise yurtdışına haber iletmekti, bir tür muhabirlik. Sormam, araştırmam, veriler toplamam gerektiğinde görevimi yerine getirip Parti’ye iletiyordum. O dönemde yurtdışında bulunan TKP’nin Sesi radyosu ile illegal ismimle iletişim kurdum. Bulunduğu yerdeki haberleri, yazıları gönderiyordum ve yayınlanıyordu. Şiirlerim vardı onları da gönderdim, onlar da yayınlanmıştı. O dönemde TKP’nin Sesi radyosu ile sokaklarda bulunan posta kutularını kullanıyordum. Parti illegal olduğu için çok dikkatli olmak gerekiyordu. Her haberi, yazıyı ayrı ayrı posta kutularında gönderiyordum.

Parti’nin 100.yaşına dair görüş duygularınızı dinleyebilir miyiz? TKH’nin 100. yıl çalışmalarına, çağrılarına dair neler söylersiniz?

1920 yılında Bakü’de Mustafa Suphi yoldaşların açtığı bu yol sürmeye devam edecek ve selam olsun 1920’den bu güne kadar Sosyalizm bayrağını hiç düşürmeyenlere… Selam olsun TKP’yi bugüne kadar sosyalizmin en ön saflarında tutanlara. İçinden geçtiğimiz Partimizin bu Atılım döneminde nerede bir komünist varsa Türkiye Komünist Hareketi oradadır. Gericiliğe karşı aydınlanmayı, emperyalizme karşı yurtseverliği, sermayeye karşı emeği bayrak edenleri, tüm emekçileri, aydınları, komünistleri 13 Eylül pazar günü Kartal meydanında yapacağımız, TKP’nin 100. yaşını kutlayacağımız ”Emek, Laiklik, Bağımsızlık , Sosyalizm” etkinliğine çağırıyorum.