Tarihsel TKP üyesi Umut İleri: 100. yıl sınıf hareketine ATILIM sağlasın

"Sınıf hareketi ivme kazandıkça nasıl ki "Su akar yolunu bulur" diyorsak, genç ve yaşlı kuşaklar da bu yolda birlikte yürüyeceklerdir. 100. yıl hepimize ve özellikle de sınıf hareketine bir ATILIM sağlasın."

Tarihsel TKP üyesi Umut İleri: 100. yıl sınıf hareketine ATILIM sağlasın

Memleketin en köklü partisi 100. yılına yaklaşırken, tarihsel TKP üyesi emektar komünistlerin Parti’ye dair 100. yıl mesajlarını almaya devam ediyoruz.

Tarihsel TKP üyesi, Parti’nin gençlik çalışmasından itibaren örgütlü mücadelesini sürdürmüş Umut İleri ile Parti tarihi ve Parti’nin 100. yılına dair konuştuk.

İleri, Parti’nin 100. yılı için “100. yıl hepimize ve özellikle de sınıf hareketine bir ATILIM sağlasın.” mesajını paylaştı.

Parti’yle tanışma ve örgütlenme süreciniz ile dönemin koşullarından bahseder misin? İGD’den başlayarak Ankara’da parti adına önemli çalışmalar yaptınız.

Parti ile tanışmam İGD aşamasından sonra gerçekleşti.

Hacettepe Ünüversitesi’nde öğrenciyken İGD’liydim.

Sonra okul bitince Ankara’da EGO Genel Müdürlüğü Havagazı Fabrikasında çalışırken Partili arkadaşlarla tanıştım ve Parti’ye üye oldum.

Parti adına katıldığım en çarpıcı eylem Kemal Türkler öldürüldüğünde, Türkiye Çapında ortaya konan genel grevdi.

İşçi sınıfı tüm yaşamı kilitleyerek üretimden gelen gücünün ne anlama geldiğini dosta düşmana o günlerde gösterdi.

Bir likidasyon süreci yaşadınız. TKP’nin likidasyon sürecine dair neler söylemek istersiniz?

TKP tarihi hepimizin tarihidir ancak bu tarihi hakkıyla anmak için, ona yüzümüzü dönmeli ve olumlu, olumsuz atılan tüm adımlarla yüzleşmeliyiz.

Bu yüzleşme, dünya komünist hareketinin bu dönemde üzerine bastığı sağ oportünist, revizyonist politik zemin kaymalarından bağımsız ele alınamaz.

İşte bu dönem, tam da dünyadaki Komünist Partilerin başına, yaşanan bu nesnellikle örtüşen öznelerin gelmesine neden olmuştur.

TKP’nin son genel sekreteri Nabi Yağcı ve şürekası bu dönemin özneleridir.

Bu arada TKP’de yaşanan likidasyona, yukarıdakilerle bağlantılı bir şeyler söylememiz gerekir.

O dönemin SBKP’nin etkisi ve zorlaması sonucu, Birlik adı altında bir süreç başlatılarak, TKP’nin likidasyonuna karar verilmiştir.

Aslında bu duruma gelene kadar özellikle hem SBKP hem de içte Nabi Yağcı ve şürekası tarafından izlenen politikalar, ayriyeten TKP içerisinde sol kanadı oluşturan Nihat Akseymen ve ekibinin SBKP’nin baskısıyla tasfiyesi TKP’yi likidasyona açık hale getirmiştir.

Türkiye Komünist Hareketi, ülkenin komünist partisi’nin yükseltilmesi yönünde bir çalışma başlattı. Hem TKH’nin komünistleri davet ettiği “100. Yıl Komiteleri” hem de Parti’nin 100. yıl çalışamaları hakkında düşünceleriniz nelerdir?

Bugüne gelince, sınıf hareketinin durumuna baktığımızda, ülkede bir Komünist Parti’den bahsetmek olası değildir.

Tabi kendini Mustafa Suphi ve TKP’nin mirasçısı olma yolunda gören, “yolumuz işçi sınıfının devrimci yoludur” diyen, bu konuda iddialı olan yapılanmalar vardır.

TKH de bunlardan biridir.

Özellikle Sınıf Tavrı yapılanmasıyla, sınıf hareketi içerisindeki çalışmaları henüz yeterli düzeyde olmasa da, dikkati çekmektedir.

Umarım TKH bu iddiasını pratikte, sınıf hareketini yerden kaldırarak, sınıfla siyaset arasındaki kopmuş bağı yeniden oluşturarak ve böylece işçi sınıfını yeniden toplumsal hareketliliğin önüne geçirerek hayata geçirir.

TKP’nin 100. yıl kutlamaları için bugünden 100. Yıl Komiteleri’nde birleşelim çağrısı bence önemlidir ve desteklenmelidir.

Arkadaşları bu çağrıları ve bu çerçevede yapacakları eylemlilikleri için bir Tarihsel TKP’li olarak şimdiden kutlarım.

Son olarak, hem emektar komünistlere hem genç, devrimci kuşaklara 100. yıl mesajınızı alabilir miyiz?

“Gençlik Gelecek, Gelecek Sosyalizm” diyorsak, bu vurgun ve talan düzenini yıkacak mücadele içerisinde gençlere önemli görevler düşüyor.

Sınıf hareketi ivme kazandıkça nasıl ki “Su akar yolunu bulur” diyorsak, genç ve yaşlı kuşaklar da bu yolda birlikte yürüyeceklerdir.

100. yıl hepimize ve özellikle de sınıf hareketine bir ATILIM sağlasın.