Tarihsel TKP üyesi Metin Birkan: Emektarlar örgütlenmeli

O dönemde MESS Başkanı Turgut Özal’dı, daha başbakan olmamıştı. Bu, Özal’ın işçi sınıfına çok büyük bir ihaneti oldu. 12 Eylül’den sonra fabrikalara taşeron sistemini sokan kişi Turgut Özal’dır, bunu hiçbir zaman unutmayacağız.

Tarihsel TKP üyesi Metin Birkan: Emektarlar örgütlenmeli

Eski bir Arçelik işçisi, Otomobil İş sendika örgütlenmesi yapan ve tarihsel TKP’ye örgütlenen Metin Birkan ile Maltepe’deki 100. Yıl Komiteleri toplantısının ardından konuştuk.

Birkan, Arçelik’teki sendika çalışmalarından bahsederken; Parti’nin 100. yılına dair de görüşlerini paylaştı.

“Ben Metin Birkan. Emekli, eski Arçelik işçisiyim. Arçelik’te Otomobil İş örgütlenmesi yaptık ve bu örgütlenme bittikten sonra Otomobil İş sendikası yöneticilerinin pasif davranması sonucunda Arçelik’te örgütlenmede mevzi kaybettik. Buradan sonra bizi tayin yoluyla Trabzon’a göndermek istediler; ben gitmek istemedim.

Ben gitmek istemeyince ‘tazminatını alıp çıkacaksın’ dediler. Bunu sıkıyönetime ve İstanbul’da Nokta dergisinde 2 sayfalık bir röportaj ile olayları anlattım. O dönemde MESS Başkanı Turgut Özal’dı, daha başbakan olmamıştı. Bu, Özal’ın işçi sınıfına çok büyük bir ihaneti oldu. 12 Eylül’den sonra fabrikalara taşeron sistemini sokan kişi Turgut Özal’dır, bunu hiçbir zaman unutmayacağız. Bu anımı hatırlatmak istedim öncelikle.

Parti ile nasıl tanıştınız, hangi koşullarda ve ne çalışmalar yaptınız?

Parti ile Arçelik Fabrikasında 1976 senesinde tanıştım, orada çok fazla örgütlenme faaliyeti yürüttük. Diğer fabrikaları örgütledik ve Maden-İş 25. Bölgede çalıştık. Gebze’de Atılım dergisinin dağıtımını yaptık; o zamanlar bayağı bir çalışma yürüttük.

Komünistlerin 100. Yıl buluşmasına dair çalışmalar bugün başladı, 100. Yıl Komiteleri’nin ilk  toplantısına katıldınız; ne düşünüyorsunuz bu adımlar hakkında?

Bu çok güzel bir buluşma oldu. Bizim gibi emekli işçilerin, emektar komünistlerin gençlere bir yol göstermek istemesi, deneyim aktarması çok önemli. Buradaki arkadaşlık, yılların yoldaşlığı da çok güzel. Açıkçası bu toplantı partililik onurumuza, şerefimize iyi geldi. İlk toplantıyı beğendik, bundan sonra daha da iyi olacak, eminim.

Peki diğer emektar komünistlere, yol arkadaşlarınıza ne söylemek istersiniz Parti’nin 100. yılında?

Emektar komünistlere, yoldaşlarıma söyleyeceğim şey açık; örgütlenmeliler. Bütün işçi arkadaşlarımız, emekli arkadaşlarımız, eski yoldaşlarımız örgütlenmeli ve en azından 100. Yıl Komiteleri’nde bir araya gelmeliler. Ayrıca, Türkiye Komünist Hareketi’ni yakından incelemelerini tavsiye ediyorum.