Tahir Elçi cinayetinde dava 5 yıl sonra başlıyor: İlk duruşma bugün

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin dava 5 yıl sonra bugün başlıyor.

Tahir Elçi cinayetinde dava 5 yıl sonra başlıyor: İlk duruşma bugün

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin, 2015’te Dört Ayaklı Minare önünde yapılan basın açıklaması sırasında öldürülmesiyle ilgili 5 yıl sonra açılan dava bugün başlıyor. 5 yıl süren soruşturmanın ardından Elçi cinayetine ilişkin 3 polis ve 1 PKK’li olduğu belirtilen kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Birgün’den Yaren Çolak’ın haberine göre, Elçi ile birlikte polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Cengiz Erdur’un yaşamını yitirmesine ilişkin soruşturma sürecini değerlendiren Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, yıllar süren soruşturma sürecinin eksiklerle dolu olduğunu hatırlattı.

Aydın, “Bazı delillere ulaşmak artık zor ama adil yargılanma koşullarının sağlanması lazım. Sanıkların mutlak suretle duruşma salonunda fiziki olarak olması gerektiği konusunda fikrimizi mahkemeyle paylaştık. İki polis memurunun ölümü ve birisinin yaralanması ile Tahir Elçi’nin öldürülmesiyle sonuçlanan olayların arasında bir bağ yok. Israrlı bir şekilde bu iki olayın faillerinin aynı dosyaya dahil edilmesi ortak bir iddianame hazırlanması bize gerçeği gizleme konusunda bir izlenim uyandırıyor” ifadelerini kullandı.

İddianamede, polisler M.S., F.T. ile S.T.’nin ‘bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek’ten 2 yıldan 6 yıla kadar hapsi talep ediliyor. Diğer sanık PKK’li Uğur Yakışır’ın ise ‘2 polisi öldürmek, ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmak’tan 3 kez ağırlaştırılmış müebbet, Elçi’yi ‘olası kastla öldürmek’ten 20 yıl, polis memuru S.T.’yi ‘öldürmeye teşebbüsten’ 20 yıl olmak üzere toplam 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıl hapsi isteniyor.

Çok sayıda hak ve hukuk örgütü, dernek ile siyasi parti davaya ilişkin yayımladıkları açıklamalarda, “Geciken adalet yargılama sürecinde telafi edilsin” dendi. Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı, yurttaşları davayı takip etmeye davet ederken İnsan Hakları Ortak Platformu tarafından yayımlanan açıklamada, Tahir Elçi davasının cezasızlıkla sonlanmaması gerektiğine dikkat çekildi. CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca da adaletin geciktiğinin altını çizdi.