Süleyman Soylu, Nadira Kadirova sorusuna yanlış yanıt vermiş

Bakan Soylu'nun, AKP’li Ünal’ın evinde çalışan ve şüpheli biçimde yaşamını kaybeden Kadirova ile ilgili soru önergesine yanıtında yanlış bilgi verdiği ortaya çıktı.

Süleyman Soylu, Nadira Kadirova sorusuna yanlış yanıt vermiş

AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde şüpheli şekilde ölü bulunan Özbekistanlı Nadira Kadirova hakkındaki soru önergesi, İçişleri Bakanlığı’nda “kriz”e yol açtı.

23 Eylül 2019 tarihinde yaşamını yitiren 23 yaşındaki Özbek vatandaşı Nadira Kadirova’nın şüpheli ölümüne ilişkin CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç bir soru önergesi vermişti. Kılıç, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, “Emniyet ve savcılık soruşturma tamamlanmadan olayın hemen ikinci gününde neden intihar açıklaması yapıldı” diye sormuştu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 3 Mart 2020 tarihinde takipsizlik kararı verdiği Kadirova’nın ölümüne ilişkin soru önergesine aylar sonra yanıt veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise “Soru önergesinde bahsi geçen olayla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca 2019/148242 soruşturma numarası ile tahkikat devam etmektedir” demişti.

TAHKİKAT BAŞLATILDI

Soylu, 15 Haziran’daki bu yanıtından günler sonra, Kılıç’a, “ek yanıt” başlığı altında yeni bir yanıt gönderdi.

T24’ten Gökçer Tahincioğlu‘nun haberine göre, Soylu’nun 6 Temmuz’da, “ek yanıt” başlığı altında Kılıç’a gönderdiği yazıda, soru önergesine sorulduğu tarih esas alınarak yanıt verildiğinin anlatıldı. Yanıtta, Kadirova’nın ölümüne ilişkin soruşturmanın 3 Mart’ta takipsizlikle sonuçlandığı, bu karara yapılan itirazın da reddedildiği, dosyanın kapatıldığı bildirildi. Soylu imzalı yazıda, “Bu hataya neden olan ilgililer hakkında gerekli tahkikat derhal tarafımdan başlatılmış olup, sorumlular hakkında gereği en kısa sürede yapılacaktır” denildi.