Soylu, Yunanistan'ı 'insanlığa' çağırdı

Bakan Soylu, Atina yönetimine sığınmacılara karşı müdahalesi nedeniyle “Yunanistan yetkililerini temel hukuki metinlere, en önemlisi de insanlığa uygun davranmaya davet ediyoruz" diye seslendi.

Soylu, Yunanistan'ı 'insanlığa' çağırdı

AKP hükümeti, sığınmacıları Avrupa ülkelerine gitmeleri için sınır kapılarını açarken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan Yunanistan’a “çağrı” geldi.

Süleyman Soylu, sınıra taşınan sığınmacılarla ilgili konuşan Soylu, 3,6 milyonu Suriyeli olmak üzere yaklaşık 4 milyon mülteciye ev sahipliği yaptığını hatırlattı ve Türkiye’nin sığınmacılara 1951 Cenevre Sözleşmesi olmak üzere uluslararası hukuka uygun davranıldığını savunarak “Şu an Edirne sınırında Yunanistan’ın yaptığı gibi sığınma talep edenlere biber gazı atılıp, insanlık dışı muamelede bulunulmamıştır.” dedi.

AB’ye de seslenen Soylu, “İdlib krizinin başlangıcından günümüze kadar çözüm için yaptığımız çağrılara kulak tıkayıp, bize daha fazla göçmen almamız yönünde çağrı yapan Birleşmiş Milletler, AB temsilcileri ve yabancı sivil toplum kuruluşlarının aynı çağrıyı Yunan hükümetine yapmamaları samimiyetsizliktir. Yunanistan’ın üzerine düşen, sınırlarına gelmiş insanların sığınma taleplerini göç hukuku açısından değerlendirip, koruma sağlanması gerekenleri koruma altına almaktır. Bu süreçte Yunanistan yetkililerini 1951 Cenevre ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmeleri başta olmak üzere temel hukuki metinlere, en önemlisi de insanlığa uygun davranmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.