Soylu: 398 artçı deprem oldu, 13'ü 4'ün üzerinde

"Malaya Doğanyol'da 4 kişi hayatını kaybetti. Elazığ'da da 18 vatandaşımız hayatını kaybetti."

Soylu: 398 artçı deprem oldu, 13'ü 4'ün üzerinde

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde dün akşam saat 20.55’te yerin 6.75 kilometre derinliğinde 6,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Diyarbakır, Mardin, Gaziantep, Malatya, Tunceli ve birçok ilde de hissedilirken; bölge ülkelerde de hissedildi.

Elazığ’ın Baskil ilçesinde saat 21.17’de yerin 10.62 kilometre derinliğinde 5.1 büyüklüğünde deprem daha oldu.

Öte yandan Malatya’nın Pütürge ilçesinde de saat 22.03’te yerin 7 kilometre derinliğinde 4.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Depremler, kentte büyük paniğe yol açarken, halk sokağa döküldü. Bölgelere AFAD, itfaiye, polis, jandarma ve sağlık ekipleri de sevk edildi. AFAD ekipleri, enkaz altında kalan vatandaşları kurtarma çalışması başlattı.

SOYLU’DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bugün yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“Malaya Doğanyol’da 4 kişi hayatını kaybetti. Elazığ’da da 18 vatandaşımız hayatını kaybetti. Kendilerine rahmet diliyorum. Sayın sağlık bakanımız detaylı bir hastanelere başvuru sayılarını nakledecekler. ”

“398 artçı deprem oldu. Bunların 13’ü 4’ün üzerinde.”

“Toplam 39 kişiyi göçük altından sağ olarak çıkardık.”

“Elazığ’da depremin ana üssü olan Sivrice’de 2 vefatımız vardı. Oradaki durum akşamdan beri kendini muhafaza etmektedir. Burada 22 vatandaşımızın göçük altında kaldığı idi. Sabahtan itibaren de 2+2+1 beş vatandaşımız sağ olarak çıkarıldı.”

“Dört çadır alanı oluşturduk. Taziye evlerimizi de bu barınma alanlarına ilave ettik. Bunun yanı sıra Elazığ ve Malatya dışında yakın bölgelerde bir takım depremin etkilerini gördük.”

“Adıyaman’da cezaevinde bir hasar durumu söz konusu olduğu ortaya çıktı. Adalet Bakanlığımız Adıyaman Cezaevi’ni boşaltılmasının doğru olabileceği konusunda karar alındı. Cezaevinin boşaltılması hususu değerlendirilecek. Bölgeye toplam 2418 personel gitti. 304 araç, 18 arama kurtarma köpeği çok başarılı işler başardılar.”

“Depremin ilk anından itibaren hem duruma hem vaziyete hakim olan vatandaşla anında temas kuran, bu acı olayı her noktasında Türkiye Acil Müdahale Planı’nın gösterdiği tüm ilkelere riayet edilerek adım atıldı. Geldiğimiz saatten itibaren vatandaşlarımızla beraberiz. Acılarımız var. ”

Soylu’nun ardından konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hastanelerde durumu kritik hastanın bulunmadığını belirtti. Koca, “Deprem bölgesinde 4 sahra hastanemiz ve 48 çadırımız kuruluma hazır.” diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise, “Elazığ’da 5 binamız yıkıldı. İçme suyu ve kanalizasyon ile ilgili hiçbir sorun bulunmamaktadır.” açıklamasında bulundu.

Bakanlar canlı yayında depreme böyle yakalandı:

Elazığ Valisi Çetin Oktay ise açık unutulan mikrofona “Kamuoyunda da algı çok iyi şu anda” derken ‘yakalandı’!

Üç bakan yapacakları açıklama sırasında artçı sarsıntıya yakalanmışken; Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım’ın Bakan Soylu’ya eğilerek “Kamuoyunda da algı çok iyi şu anda” ifadelerini kullandı.

Enkaz bölgelerinde arama kurtarma çalışmaları ise devam ediyor. Elazığ Sivrice’de enkaz altında olduğu belirlenen 5 kişiyi arama çalışmaları sürüyor. Ekibin enkaz altında kalan bir kadınla telefon görüşmesi kameralara böyle yansıdı: