Sosyal medyaya sansür yasası yürürlükte

AKP ve MHP oylarıyla Meclis Genel Kurulu'ndan geçirilen 9 maddelik sosyal medyaya sansür yasası, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sosyal medyaya sansür yasası yürürlükte

AKP milletvekilleri tarafından hazırlanan ve AKP ve MHP’nin oylarıyla muhalefetin itirazlarına rağmen Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen 9 maddelik sosyal medyaya sansür yasası yürürlüğe girdi.

Sansür yasası “7253 İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” adıyla Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

YASA NELERİ GETİRİYOR?

Yasaya göre sosyal ağ sağlayıcılara birçok yükümlülük ve idari para cezası geliyor. Türkiye’den günlük erişimi 1 milyon fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıların yetkili en az bir kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirleyecek.

Bu temsilci, kişiler tarafından özel hayat gizliliğinin ve kişilik haklarının ihlali kapsamında yapılacak başvuruların cevaplandırılması ve yetkili makamlarca gönderilecek tebligat, bildirim veya taleplerin gereğinin sağlanması amacıyla görev yapacak.

Temsilci belirlenmemesi durumunda iki aşamalı idari para cezası, devamında reklam yasağı ve iki aşamalı internet trafiği bant genişliğinin daraltılması öngörülüyor.

Sosyal ağ sağlayıcının yapılan bildirimlere, tanınan sürelere, verilen idari para cezalarına ve reklam yasağına rağmen temsilci belirlememesi durumunda ise hakim kararıyla soyal ağ sağlayıcının internet trafiği birinci bant genişliğinin birincide yüzde 50, ikincide de yüzde 50 ila yüzde 90 oranında daraltılabilmesi öngörülüyor.