Şok market şaşırdı: Sokağa çıkma yasağı ilan edilince günlük çalışma süresi 14 saate çıkarıldı

Dört günlük sokağa çıkma yasağının açıklanmasının ardından Şok market işçileri, yasak öncesinde günlük 14 saate varan sürelerde çalışmaya zorlanıyor

Şok market şaşırdı: Sokağa çıkma yasağı ilan edilince günlük çalışma süresi 14 saate çıkarıldı

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge ile 23-26 Nisan tarihleri arasında 4 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Genelge bakanlık tarafından 81 ilin valiliğine yeni tip COVID-19 salgını ile mücadele kapsamında “Sokağa Çıkma Kısıtlaması Genelgesi” adıyla gönderildi.

Genelgeye göre, Ramazan ayının başlayacak olması nedeniyle 21 ve 22 Nisan günleri market ve bakkalların çalışma saatleri 08.00-23.00 olarak belirlendi. 23 ve 24 Nisan’da market ve bakkallar 09.00-14.00 arasında faaliyet gösterecek, vatandaşlar ikametlerine yakın market ve bakkallara gidip gelebilecek. Sokağa çıkma kısıtlaması süresince ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve unlu mamul satan iş yerleri ile tatlı üreten yerler açık olacak.

GÜNLÜK ÇALIŞMA SAATİ 12’NİN ÜSTÜNE ÇIKIYOR

21 Nisan ve 22 Nisan günleri merketlerin çalışma saatlerinin 08.00-23.00 olarak belirlenmesi ile birlikte Şok ve Migros market başta olmak üzere birçok markette işçilerin çalışma saatleri 12 saat ve üzerine çıktı.

Sendika.Org’tan Aysun Gençtanır’ın haberine göre; Şok işçisi G.Y. genelge yayımlandıktan sonra bölge sorumluları tarafından 20 Nisan’da “Salı ve çarşamba tüm mağazalarda tüm personel aç kapa yapıyoruz. Cepte Şok personeli dahil iş planınızı buna göre yapın. Kesinlikle istisnai bir durum olmasın bu konuda” diyerek mesajla bilgi verildiğini ifade etti.

İşçiler dün (21 Nisan) de şöyle bir mesaj aldı:

Bugün ve yarın mağazalar saat 23.00’te kapanacak. Yarın sabah açılış 08.00-kapanış 23.00 olacak vardiya döneceğiz. Uzak lokasyonda olan ve ulaşım problemi olan master ya da yönetici ve 1 personel bugün 20.30’da çıkacak. Kalacak olan ve ulaşım sorunu personeller kapanışta taksi ile gidecek. Cepte şok personeli 11.00-19.00 devam edecek. Perşembe ve cuma günü 9.00-14.00 çalışacağız.

“ŞOK MARKET KENDİ İŞ KANUNUNU YAZIYOR”

İstanbul’daki Şok işçilerinin gibi ağır bir iş yükü altında olduklarını belirten G.Y. “Kısacası ‘09.00-21.00 full çalışacaksınız’ dediler, geldik. Şimdi saat 23.00’a kadar çalışacaksınız diyorlar. ‘14 saat bizi çalıştıramazsınız’ diyoruz; ‘perşembe, cuma yarım günsünüz, ona sayın’ diyorlar. Şok market artık kendi iş kanununu yazıyor sanırım” diyor.

Bir başka Şok işçisi Z.K. de 14 saat çalıştırıldığını anlatıyor: “Perşembe ve cuma tatil olacağı gerekçesiyle pazartesi, salı ve çarşamba full çektiriyorlar. Dün 13 saat çalıştık mesela. Bize perşembe ve cuma günü sokağa çıkma ihtimaline karşı bugün ve yarın full çekmemizi söylediler. Sabah 9.00 akşam 23.00 çalışıyoruz. Sonradan perşembe ve cuma 09.00-14.00 olarak çalışmamızın kesinleşmesine rağmen bugün ve yarın full çekmeye devam edeceğiz. Bugün 14 saat çalıştım.”

MİGROS ÇALIŞANLARI İTİRAZ ETTİ

Geçtiğimiz günlerde 2 günlük sokağa çıkma yasağının ardından haftalık izin hakkı sokağa çıkma yasağının olduğu güne sayılan, günlük çalışma süresi 10 saate çıkarılan Migros işçileri de aynı şekilde mesai saatlerini artırma girişimiyle karşılaştıklarını belirtti. Çalışma saatleri artırılınca Migros yönetimine itiraz ederek çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesini sağladıklarını söyleyen işçiler anlatıyor:

Sokağa çıkma yasağının günleri arttıkça bizimde çalışma saatlerimiz artıyor. Açıklanan 4 günlük sokağa çıkma yasağının bedeli gene bize ödettiriliyor. Yönetimden gelen ilk açıklama, bugün ve yarın (salı-çarşamba) mağaza kapanış saati 23.00 ve mesai saatinde 12 saat olarak güncellendiği söylendi. Bunun üzerine çalışanlar olarak Ramazan ve sokağa çıkma yasağının getirdiği iş yoğunluğu altında daha fazla dayanamayacağımızı sendikaya dile getirdik. İşçilerin baskısıyla çalışma saatini 11 saate kapanış saatlerini de 21.00’e çektiler. Sonrasında da çalışanlara tek tek Migros İnsan Kaynakları’ndan mesaj atarak teşekkürlerini ilettiler. Biz kuru, içi boş teşekkür mesajları istemiyoruz. Çalışma saatlerinin kısaltılmasını, ailesinde kronik rahatsızlığı olan çalışanların ücretli izine çıkarılmasını, koruyucu tedbirlerin artırılarak pozitif vaka çıkan marketlerdeki çalışanların izole edilmesini istiyoruz.