Sivas katliamında yitirdiklerimizi anmak yine yasak!

"Yürümemizi istemiyorlarsa Madımak’ı bize teslim etsinler, biz de orayı utanç müzesi yapalım, yıldönümlerinde oraya gideriz, yürümeyiz, utanç müzesinde anmamızı yaparız."

Sivas katliamında yitirdiklerimizi anmak yine yasak!

2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde yakılarak katledilen 33 aydın sanatçı ve iki otel görevlisinin katledilişinin 27. yıldönümünde anmalara Sivas Valiliği yine yasak kararı çıkardı. Valilik bu yılki yasağa gerekçe olarak salgın koşullarını gösterdi ve anma yürüyüşüne yasak getirdi. Alevi örgütleri ise yürüyüş yapma kararı aldı.

Valilik yalnızca 100 kişilik bir grubun Madımak önünde anma yapabileceğini belirtti. Valilik anma için Sivas’a dışarıdan gelenlerin şehre alınmayacağını ve Madımak önünün dışında bir etkinlik olursa cezai yaptırımların uygulanacağını duyurdu.

Ankara’da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezinde Genel Başkan Gani Kaplan’ın başkanlığında toplanan Alevi sivil toplum örgütleri ise sembolik de olsa 2 Temmuz’da Sivas’ta yasağa rağmen yürüyüş yapma kararı aldı. Sivas Valiliği anma yürüyüşüne de yasak getirdi.

“KARARI SAMİMİ BULMUYORUZ”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Gani Kaplan, Valiliğin son anda bu şekilde pandemi ile ilgili yasaklar içeren kararlar almasını samimi bulmadıklarını belirtti.

Kaplan şöyle konuştu:

“Sivas’ta hastalık artışı 2 Temmuz haftasında mı oldu, daha önce böyle bir karar niçin alınmadı? Daha öncesinden böyle karar ve yasaklar olsaydı samimi bulurduk ve bizler de gitmezdik. Valiliğin yürüyüşü yasaklamasının bize göre bir açıklaması yoktur.”

“MADIMAK’I  UTANÇ MÜZESİ YAPALIM”

“Biz orada yürüyeceğiz, 30 Haziran’da da gidip Vali bey ile konuşacağız. Bize ikinci bir Sivas acısı yaşatmaya kimsenin hakkı yok. Yürümemizi istemiyorlarsa Madımak’ı bize teslim etsinler, biz de orayı utanç müzesi yapalım, yıldönümlerinde oraya gideriz, yürümeyiz, utanç müzesinde anmamızı yaparız.”

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu, Demokratik Alevi Dernekleri temsilcileri 2 Temmuz’da Sivas’ta anma için yürüyüş yapma kararı aldı.