Sınıf Tavrı: Çalışanlar önlem alınmadığı takdirde "çalışmaktan kaçınma" hakkını kullanabilirler

Emekçilerin sağlık ve haklarının korunması için madde madde sıralanan taleplerde, "İşten çıkarmalar yasaklanmalıdır, ücretli izin zorunlu kılınmalıdır, ücretler devlet garantisine alınmalıdır, çalışanlara ücretsiz sağlık taraması başlamalıdır" denilirken; "çalışmaktan kaçınma hakkını kullan" başlığında da çalışması zorunlu olan işletmelerde, çalışanlar önlem alınmadığı takdirde "çalışmaktan kaçınma" hakkı hatırlatıldı.

Sınıf Tavrı: Çalışanlar önlem alınmadığı takdirde

İşçilerin mücadele örgütü Sınıf Tavrı, tüm dünyayı etkisi altına alan ve Türkiye’de de 98 vakaya ulaşan koronavirüs salgınına ilişkin yeni bir açıklama yayınladı.

Sınıf Tavrı’nın, “Sağlığımızı korumak ve haklarımıza sahip çıkmak için!” başlıklı açıklamasında “Çalışmaktan kaçınma hakkını kullan!” ibaresi de dikkat çekti. Açıklamada, “Salgın tehdidi, aynı zamanda bir işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunudur. 6331 sayılı İş Güvenliği Kanunu ve ilgili yönetmelikler uyarınca, çalışması zorunlu olan işletmelerde, çalışanlar önlem alınmadığı takdirde ‘çalışmaktan kaçınma’ hakkını kullanabilirler.” ifadesine yer verildi.

Emekçilerin sağlık ve haklarının korunması için madde madde sıralanan taleplerde, “İşten çıkarmalar yasaklanmalıdır, ücretli izin zorunlu kılınmalıdır, ücretler devlet garantisine alınmalıdır, çalışanlara ücretsiz sağlık taraması başlamalıdır” denilirken; “çalışmaktan kaçınma hakkını kullan” başlığında da çalışması zorunlu olan işletmelerde, çalışanlar önlem alınmadığı takdirde “çalışmaktan kaçınma” hakkı hatırlatıldı.

SAĞLIĞIMIZI KORUMAK VE HAKLARIMIZA SAHİP ÇIKMAK İÇİN!

O açıklama şöyle:

“Sağlığımızı korumak ve haklarımıza sahip çıkmak için!

Türkiyeyi ve Dünyayı sarsan Korona virüsü salgını, tüm sosyal yaşantımızı etkiliyor. Eğitim kurumları, eğlence merkezleri, kafeler, barlar, kıraathaneler ve diğer pek çok işletme şimdiden kapatıldı.

Salgın tehdidi yayıldıkça ekonomik kriz de derinleşiyor. Krizi fırsat görenler, salgını da fırsat olarak görüyor. Her şeyi parayla alıp satacağını düşünenler, insan sağlığını da paranın hakimiyetine bırakıyor.

Bugün salgın kadar bir başka tehlike de ekonomik kriz! Salgını ve ekonomik krizi bahane ederek, bedelini emekçilere ödetmek isteyecekler.

Bir yandan sağlık önlemleri alınmadan çalışma koşulları dayatılırken diğer yandan ücretsiz izin, işten çıkarmalar ve hak gaspları adım adım gündeme geliyor!

Fırsatçılığa, emekçilerin sağlığı ile oynanmasına ve haklarımızın gaspına izin vermeyelim!

Emekçiler sağlıklarını korumalı, haklarına sahip çıkmalıdır!

Salgın tehdidini paranın hakimiyeti değil, emekçilerin örgütlü gücü ve dayanışması yenebilir!

Sağlımızı korumak ve hakkımıza sahip çıkmak için;

İşten çıkarmalar yasaklanmalıdır!

 

https://twitter.com/yetersoziscinin/status/1240218027091779584

 

1) Zorunlu olarak kapanan ya da “maliyetlerin artması” nedeniyle işleri azalan işletmelerde işten çıkartma kabul edilemez. Yasaların ön gördüğü üzere, salgın vb. durumlar “olağanüstü” sayılması gerekmektedir. Olağanüstü dönemlerde “işten çıkartılma” yasaklanmalıdır.

Zorla işten çıkartılan tüm emekçiler, tüm haklarını öğrenmek ve hukuki ve fiili mücadele etmek için Alo İşçi Dayanışma Hattını arayabilir.

Ücretli izin zorunlu kılınmalıdır

2) Salgın tehdidi nedeniyle, zorunlu olarak kapatılan işletmelerde “ücretsiz izin uygulaması” ya da “izinlerin yıllık izinlerden düşülmesi” hem yasal olarak, hem de meşru olarak kabul edilemez. Salgın türü “mucbir sebeplerin” meydana geldiği durumlarda “ücretli izin” uygulaması zorunlu kılınmalıdır.

Bu tür durumlarla karşılaşan tüm emekçiler, Alo İşçi Dayanışma Hattını arayabilir.

Ücretler devlet garantisine alınmalıdır!

3) Salgın tehdidine karşı alınan tedbirlerden kaynaklı olarak yaşanan daralma sebep gösterilerek işçilerin ücretlerinin ödenmemesi mazur görülemez. Önlem süresi boyunca ücretli izine ayrılan işletmelerde, işçilerin ücretleri “zorunlu sebepler” nedeniyle ödenememesi halinde, İşsizlik Fonu ve Ücret Garanti Fonunda biriken fonlar işçilerin ücreti için kullanılmalıdır.

Bu fonda kullanılan miktarlar, salgın önlemleri ortadan kalktıktan sonra patronlar tarafından fona geri ödenmelidir.

Çalışmaktan kaçınma hakkını kullan!

4) Salgın tehdidi, aynı zamanda bir işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunudur. 6331 sayılı İş Güvenliği Kanunu ve ilgili yönetmelikler uyarınca, çalışması zorunlu olan işletmelerde, çalışanlar önlem alınmadığı takdirde “çalışmaktan kaçınma” hakkını kullanabilirler.

Bu hakkın kullanılması için, işletmede varsa İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu’na işçiler başvuru yapmalıdır. Eğer bu kurullar işyerinde bulunmuyorsa, doğrudan işverene başvuru yapılarak önlemlerin alınması gerektiği, aksi durumda “çalışmaktan kaçınma hakkı” kullanılarak, iş bırakılabilir.

Çalışmaktan kaçınma hakkını kullanan işçiler, işten asla çıkarılamaz ya da haklarını yitirmezler. Bu hakkı kullanmak için izleyeceğiniz yolu Alo İşçi Dayanışma Hattını arayarak öğrenebilirsiniz.

Çalışanlara ücretsiz sağlık taraması başlamalıdır

 

5) Ulaşım, AVM, süpermarket, taşımacılık, sağlık, bankacılık gibi insan yoğunluğunun yüksek olduğu ve salgın tehdidini yakından yaşayan sektörlerde çalışan işçiler ücretsiz sağlık taraması ve kontrolleri ivedilikle başlamalıdır.

Bu sektörlerde çalışan işyerlerinde, İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları’nın tam yetkili bir biçimde çalışmalıdır. Söz konusu işletmelerde, toplu koruma önlemleri alınması talep edilmeli, maske, eldiven, koruyucu giysi vb. türünden kişisel koruyucu donanımlar ücretsiz bir biçimde kamu tarafından sağlanmalıdır.

Hangi işletmede, ne tür koruyucu donanım sağlanması gerektiğini öğrenmek ve yasal haklarınızı öğrenmek için Alo İşçi Dayanışma Hattına başvurabilirsiniz.

Tüm bu uygulamalar, emekçilerin sağlığının korunmasını sağlayacağı gibi, sosyal olarak da emekçilerin yıkımla karşılaşmasını engelleyecektir.

Birlikte daha fazlasını yapabilmek için Alo İşçi Dayanışma Hattı sizlerle birlikte. Alo İşçi Dayanışma Hattı için 0850 255 07 10 arayabilir ya da http://dayanismahatti.siniftavri.org/ ile iletişim kurabilirsiniz.

Sınıf Tavrı