'Şeyh' ölüm döşeğinde, cemaat 'fitne' ateşinde

AKP'nin sıkı destekçisi İsmailağa cemaatinde "şeyh" Mahmut Ustaosmanoğlu'nun sağlık durumu günlerdir kritik halde seyrediyor. Cemaatte ise önümüzdeki dönem ortalık karışacağa benziyor.

'Şeyh' ölüm döşeğinde, cemaat 'fitne' ateşinde

HABER MERKEZİ

AKP’li yıllarla birlikte büyüyüp faaliyetlerini arttıran dinci yapılanmaların önde gelenlerinden biri olan İsmailağa cemaatinde son günlerde “tedirgin” bir hava hakim. Zira cemaatin “şeyh”i Mahmut Ustaosmanoğlu, bir süredir yoğun bakımda.

91 yaşındaki Ustaosmanoğlu’nun uzun yıllardır ağır şekilde hasta olduğu ve temel ihtiyaçlarını gideremeyecek halde yardımcılarının refakatiyle yaşamını sürdürdüğü biliniyor. Ocak ayında AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da önde gelenlerini ziyaret ettiği hatırlanan cemaatte, “şeyh”in olası ölümü sonrası ise ortalık karışacağa benziyor.

Cemaate yakın olduğu bilinen Havran İlçe Müftüsü Ahmet Mehmetalioğlu’nun yaptığı sosyal medya paylaşımı bu beklentide olanları doğruluyor.

Cemaatin Fatih Medreseleri adıyla bilinen, “merkez”le kavgalı kolunun başındaki Masum Bayraktar’la akrabalık ilişkisi bulunan Mehmetalioğlu, Facebook paylaşımında cemaatte Ustaosmanoğlu üzerinden döndürüldüğü öne sürülen para çarkını açıklayacağını yazdı. “Çok şey yazacağım. Onu kimler esir etti. Kimler bakım işini kime ihale etti. Kimler onun üzerinden milyonlarca ( tahmini rakam 100 milyon) auro servet kazandı” diyen Mehmetalioğlu, “Ucu kime nereye varırsa varsın. Hazır olun çavuşbaşı gardiyanları. Hazır olun ihaleciler.” ifadelerini kullandı.

Bu paylaşım sonrası ise cemaatin merkezi konumundaki Fatih Çarşamba’da konuşlu İsmailağa Vakfı’ndan oldukça sert bir yanıt ve müritlere de “fitne” uyarısı geldi. Cemaatin “ekran yüzü” Ahmet Mahmut Ünlü’nün (Cübbeli Ahmet) de yer aldığı bu kolunun önde gelen isimlerinden Salih Diner, “Müftü kırması” diyerek andığı Mehmetalioğlu için “Efendi hazretlerimizin hastalığı ile üzüntüye boğulmuşken hala fitne fucur peşinde”, “Bu adam, Masum Bayraktarın dayısı, Heyet düşmanı, Cübbeli Ahmed hoca düşmanı, Efendi hazretlerimizin hizmet ekibinin düşmanı, hep kriz anlarında ortalığa çıkıp fitne yapan bir tiptir.” dedi ve sözlerine itibar edilmemesi uyarısı yaptı.

Bu yanıt sonrası ise Müftü Mehmetalioğlu’ndan İsmailağa Vakfı ekibine yönelik çok daha ağır iddialarla dolu yeni bir paylaşım geldi. Mehmetalioğlu yeni paylaşımında, kendisi için “fitne” ithamı yapılmasına ilişkin “Daha yazmadan Panik başlamış. Kırmaların ipini çözüp salmışlar. Ama tüm cemaat tanıyacak sizi. Kol kırılıp yen içinde kalmayacak. bu cemaate musallat olup kimlerle nasıl bitirme plan ve projeler yaptığınızı da yazacağım. Hadi beni de ölümle tehdit edin. Hele efendi bir çilesini bitirsin.” dedi.

Mehmetalioğlu, yanıtını bir başka paylaşımında sürdürerek “Daha önce de yazdım. Yine yazacağım. Ancak ben bunları yazınca ne hikmettir ki yüzüme karşı bunlar yalandır iftiradır denilmez de, fitne çıkarıyorsun denilir. Fitneci başı olmakla suçlanırım. Ne kadar olumsuzluk varsa müsebbibi benmişim gibi bazı ahmaklar benim üzerime gelir.” deyip, cemaate yönelik hapçılıktan ‘FETÖ’cülüğe, kaçak bina yapımından çeşitli yolsuzluklara kadar birçok ağır suçlamalarda bulundu.

15 Temmuz Amerikancı darbe girişiminin ardından ülkede yürüttüğü dinci dönüşümün gazına daha da basan AKP’nin yol vermesiyle etkinliği daha da artan İsmailağa cemaatini görünen o ki “şeyh” Ustaosmanoğlu’nun olası ölümü sonrası pek de “huzur”lu bir dönem beklemiyor. Cemaatte kaynayan bu kazanın ‘FETÖ’den ders almayıp laikliğe rahmet okutan politikalarına devam eden AKP iktidarında yaşanacak yeni bir “mahalle” kavgasına yol açması hiç de şaşırtıcı olmayacak gibi görünüyor.