SETA'cılar ABD'yi göreve çağırdı

SETA 'şef'i Burhanettin Duran, İdlib'de yaşanan durum için Rusya'ya karşı ABD ve AB'nin devreye girmesini istedi.

SETA'cılar ABD'yi göreve çağırdı

Suriye ordusunun İdlib’de cihatçı güçlere yönelik operasyonları ve ilerleyişi sürerken bölgede bulunan TSK birlikleri ile yaşanan çatışmada 4 askerin yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.

Bu haberle birlikte bölgede gerginlik yükselirken, AKP’nin “düşünce” kuruluşu SETA’nın Genel Koordinatörü Burhanettin Duran’ın dün kaleme aldığı “AB ve ABD, İdlib’de devreye girmeli” başlıklı bir yazı dikkat çekti.

Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi olan Duran’ın, AKP’ye yakın Sabah gazetesindeki yazısından bir bölüm şöyle:

“Erdoğan-Putin diplomasisi sayesinde İdlib krizi bu zamana kadar artısıyla eksisiyle bir şekilde yönetildi. Gelinen noktada ateşkes işlemiyor. Esad rejimi sadece sahadaki askeri güçten anlıyor. İdlib’deki çatışma halinin başka bölgelere sıçrama ihtimali de var. Bu haliyle Astana süreci durdu, Cenevre sürecinin adı bile edilemez.

Erdoğan’ın önerdiği gibi önce Astana sonra Cenevre sürecinin canlandırılması için ABD ve AB’nin devreye girmesi gerekir. Gerekirse İdlib’den sürülen siviller için askeri güç kullanımı seçenekler arasında olmalı. Erdoğan’ın, ‘sınırdan 30-40 km içeride’ mülteciler için barınaklar yapma fikri bir tür güvenli bölge kurmak için başlangıç olabilir. Merkel elini çabuk tutmalı. İdlib’de Rusya’yı dengeleme yükünü sadece Ankara kaldıramaz. Denge çöktüğünde Avrupa da ciddi zarar görür.”