Sendika değiştirmek isteyene ücretsiz izin

Patronlar ücretsiz izin uygulamasını tehdit olarak, haklarına sahip çıkan işçilerin sendikasını belirlemek için kullanıyor.

Sendika değiştirmek isteyene ücretsiz izin

Tekirdağ Çerkezköy’deki Beks Çorap Fabrikası’nda Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikası’ndan Türk-İş’e bağlı TEKSİF’e geçmek isteyen işçilere patronlardan baskı geldi. TEKSİF örgütlenmesinde öncü olan üç işçi ücretsiz izne çıkarılırken işçiler tehdit edildiklerini anlattı. TEKSİF ise işçilere baskı yapan yöneticiler hakkında suç duyurusunda bulunacağını duyurdu.

16 SAATE VARAN ZORUNLU MESAİ

Zara, H&M, Tchibo gibi dünyaca ünlü markalara üretim yapan fabrikada binin üzerinde işçi çalışıyor. İşçiler 2017 yılında Öz İplik-İş’e üye olmuş, sendika 2018’de üç yıllık toplu sözleşme imzalamıştı. Ancak işçiler, Öz İplik-İş’in toplu sözleşmeyi kendilerinden habersiz imzalamasından ve asgari ücrete gelen zammın üzerine sadece yüzde 1 oranında zam almasından şikâyetçiydi. İşçiler ayrıca, personel eksikliğinden ve 16 saate varan zorunlu mesailerden yakınıyor, Öz İplik-İş’in bu sorunların çözümü için hiçbir adım atmadığını belirtiyor.

İŞÇİLERE BASKI VE TEHDİT

Birgün‘de yer alan habere göre, fabrika işçileri bu nedenlerle sendikalarını değiştirerek toplu şekilde TEKSİF’e üye olmaya başladı. Patronların hoşuna gitmeyen bu durum sonucunda işçiler, insan kaynakları müdürünün öncü işçilere bağırarak hakaret ettiğini ve koca fabrikada sadece öncü üç işçinin ücretsiz izne gönderildiğini belirtti. Ayrıca işçiler, patronların “TEKSİF’e üye olmanız sizin için hiç iyi olmaz” diyerek kendilerini tehdit ettiğini söyledi.