Savunma yapmak isteyen avukat, 'mahkeme başkanının' talimatı ile salona alınmadı

Sözlü olarak savunmaya devam ettiği için salondan atıldığını belirten avukat, “Savunma makamının bu derece, kanunu, hukuku, okullarda öğrendiğimiz her şeyi, bildiklerimizi yok sayarak yok edilişine çok üzgünüm." dedi.

Savunma yapmak isteyen avukat, 'mahkeme başkanının' talimatı ile salona alınmadı

Bakırköy 21. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bir müvekkilinin duruşmasına katılan avukat Hazal Paçacı’nın sanığa soru sorması ve sözlü savunması engellendi. Paçacı’nın usul kurallarını hatırlatması üzerine duruşmaya ara veren mahkeme başkanı, polise talimat vererek avukatı duruşma salonuna almadı.

Paçacı sanık avukatı olarak katıldığı duruşmada kendi müvekkiline soru sormasının engellenmesi ve salondan atılması üzerine tutanak tuttu. Mahkeme başkanı tarafından savunmasının yazılı istendiğini belirten Paçacı tutanakta, sözlü olarak savunmaya devam ettiği için salondan atıldığını ifade etti.

KOLLUK, MAHKEME BAŞKANINI İŞARET ETTİ

Duruşmaya verilen aranın bitmesinin ardından yine salona alınmadığını belirten Paçacı, “Beni salona almayan kolluğa talimatın kimden geldiğini sormam üzerine ‘mahkeme başkanından’ yanıtını verdiler” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet’ten Zehra Özdilek‘in haberine göre, Tutanakta olaya tanık olan üç avukatın imzası bulunuyor. Karara tepki gösteren Paçacı, “Savunma makamının bu derece, kanunu, hukuku, okullarda öğrendiğimiz her şeyi, bildiklerimizi yok sayarak yok edilişine çok üzgünüm. Varlığımızı yalnızca bir obje olarak; mahkeme salonlarında, fikirden, kanundan, haktan, adaletten uzak durarak sürdürmemizi isteyen bu zihniyete çok üzgünüm” dedi.

HSK sürecinin İstanbul Barosu tarafından yürütüldüğünü dile getiren Paçacı şöyle konuştu:

“Üzgünüm ama buna ben şahsım adına, mesleğim adına, değerlerim adına izin vermeyeceğim. Ama tek başıma olmamın bir faydası yok. Belki kendi yürüttüğüm davalarda sesimi çıkarabilirim ta ki mahkeme salonundan polis eşliğiyle atılana kadar. Ama eğer birlik olursak herşey daha farklı olabilir. Belki hepimiz mahkeme salonlarından atılabiliriz ama en azından adaleti o salonda tutabiliriz.”

“DÜZENE TESLİM OLMAK YERİNE, DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞALIM”

Meslektaşlarına, “Siz de sesinizi çıkarın, korkmayın, en fazla mahkeme salonundan atılırız” diye seslenen Paçacı şöyle devam etti:

“Korkmayın en fazla müvekkilimiz bizi ‘hâkimle neden tartıştın sussaydın ya’ deyip azledebilir. En fazlası bunlar. Ama biz bunu yapmazsak eğer; bütün bunların zaten hiçbir anlamı kalmaz. Karşısında susabileceğimiz, sinebileceğimiz bir mahkeme bile olmayabilir. Düzene teslim olmak yerine, değiştirmeye çalışalım. Önemli olan sonuç değil, önemli olan çabamız.”