Satış tamamlandı: Katar, borsaya ortak oldu

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Katar Emiri ile yaptığı anlaşma kapsamında Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk payı resmen Katar'a devredildi.

Satış tamamlandı: Katar, borsaya ortak oldu

Türkiye Varlık Fonu (TVF) ve Katar Yatırım Otoritesi (QIA) arasında, Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk payının QIA’ya devrini içeren işlem tamamlandı.

26 Kasım 2020 tarihinde TVF ve QIA arasında imzalanan “mutabakat anlaşması” kapsamındaki işlemin bedeli, Borsa İstanbul’un 2 milyar dolarlık toplam sermaye değeri üzerinden belirlendi.

VARLIK FONU ‘CEO’SU: BU BAŞLANGIÇ

Türkiye Varlık Fonu CEO’su Zafer Sönmez, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Borsa İstanbul’daki yüzde 10’luk pay devri, iki ülkenin varlık fonları arasında uzun süreli olmasını hedeflediğimiz iş birliğinin başlangıcıdır. Bu yatırımın, Borsa İstanbul’un orta vadede planladığımız halka arzı öncesinde değer yaratımına ve kurumsal yönetim ilkelerinin geliştirilmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Küresel olarak ekonomik zorlukların yaşandığı Kovid döneminde ülkemize yabancı sermaye çekme açısından da bu yatırımın ayrı bir önemi bulunmaktadır. Borsa İstanbul, 2022’de faaliyete başlaması planlanan İstanbul Finans Merkezi’nin önemli aktörlerinden biri olacak; bu açıdan QIA, yaptığı yatırımla hem Borsa İstanbul’a hem de Türkiye’nin vizyonuna duyduğu güveni kanıtlamaktadır.”