''Saray’ın bütçesi 25 bin asgari ücretlinin bir aylık maaşına denk düşüyor''

CHP'Li Bingöl, TBMM’de devam eden bütçe görüşmelerinde Cumhurbaşkanlığı bütçesine ilişkin, “Bütçenin tamamını tek adam kontrol ediyor. Cumhurbaşkanlığı bütçesine ayrılan 21,5 milyarın günlük harcaması 59 milyon” ifadelerini kullandı.

''Saray’ın bütçesi 25 bin asgari ücretlinin bir aylık maaşına denk düşüyor''

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, TBMM’de 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmelerinde Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kurumların bütçelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bingöl, “Bütçenin tamamını tek adam kontrol ediyor. Cumhurbaşkanlığı bütçesine ayrılan 21,5 milyarın günlük harcaması 59 milyon. Bakın, bu 59 milyon var ya bir gündeki 59 milyon tam 25 bin asgari ücretlinin bir aylık maaşına denk düşüyor. İşte, saray, işte sefahat, işte saltanat” ifadelerini kullandı.

Teklifte bütçe açığının 245 milyar lira olarak öngörülmesine tepki gösteren Bingöl, “Yıl 2018, anlı şanlı Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi başlıyor, öngörülen bütçe açığı 66 milyar ama sonuçta 73 milyarla kapanıyor. Sonra 2019 yılına geliyoruz, öngörülen bütçe açığı 80 milyar, 123 milyarla kapanıyor. Yıl 2020, 139 milyar bütçe açığı öngörülüyor ama daha yılın dokuzuncu ayında 140 milyar. Görüşülen bütçede bir rekor var, AKP’nin bir rekoru var ve bu rekor tarihimizde ilk kez; 1,3 trilyonluk bütçenin 245 milyar açığıyla başlayan bir bütçe yani öngörülen bütçenin beşte 1’i bir açık söz konusu. Bununla kalacak mı? Mümkün değil. Bu açık 300-400 milyarları bulacak” ifadelerini kullandı.

Sayıştay’ın Cumhurbaşkanlığı ve 134 kurumun dernek ve vakıflara aktarılan ödeneklere ilişkin eleştirilerini anımsatan Bingöl, “Sayıştay on yıldır bıkmadan usanmadan uyarıyor. Diyor ki: ‘Ey saray, ey kurumlar ya, şu derneklere, vakıflara, birliklere yaptığınız para aktarılmasını açıklayın’ Korkmayın açıklayın. TÜRGEV’e ne verdiniz, TÜGVA’ya ne verdiniz, Ensar’a ne verdiniz; açıklayın, şeffaf olun. Onun için bu bütçe şeffaf değil, eşitlikçi değil, paylaşımcı değil” dedi.