Saray mutfağı her zaman zengindi: Havyar, şarap, bira, lakerda...

Belge arşivde 'Valide Sultan Tarafından Satın Alınması İstenen Yiyecekler ve İçecekler' başlığıyla kayıtlı. Gerçekten de Valide Sultan şarap, bira, havyar, sardalya vb. istemiş.

Saray mutfağı her zaman zengindi: Havyar, şarap, bira, lakerda...

Arkeolog yazar Sergen Çirkin’in sosyal medyada paylaştığı Osmanlı Arşiv belgesi tartışma konusu oldu. Çirkin, yaptığı paylaşımda V. Murat’ın annesi Abdülmecit’in eşi Şevkefza Valide Sultan’ın alışveriş listesini paylaşarak, listede şarap, bira, sardalya ve havyar olduğunu ifade etmişti.

Belgeleri paylaşan Çirkin, “Saraylara yaraşır liste işte budur. Osmanlı tarihini peygamberler tarihi sananlar için, Osmanlı en başta keyif almayı bilen bir Türk devletiydi. Belge Osmanlı arşivinde mevcuttur, kontrol edilmiştir” ifadelerini kullandı.

ŞARAP, BİRA, HAVYAR

Tarihçi yazar Sinan Meydan belgeleri sosyal medya hesabından paylaşarak, “Devlet Arşivlerine baktım. Belgeyi aldım. Belge arşivde ‘Valide Sultan Tarafından Satın Alınması İstenen Yiyecekler ve İçecekler’ başlığıyla kayıtlı. Gerçekten de Valide Sultanımız şarap, bira, havyar, sardalya vb. istemiş. Belge no: Y.PRK.SGE.00001.00023.001. Tarih:H.23.07.1295” ifadelerini kullandı.

V. Murat’ın annesi Abdülmecit’in eşi Şevkefza Valide Sultan’ın alışveriş listesi:

24 şişe kına kına şarabı

300 şişe Bordo şarabı

2 anbar Viyana birası

24 şişe Porto şarabı

Ufak fıçı derununda sardalya

Lakerda

Havyar