Şantiyede vakalar artınca işçileri hapsettiler!

Yapımı devam eden Artvin Yusufeli Barajı’nda koronavirüs vakalarının artmasıyla Valilik işçilerin şantiyeden çıkmasını yasakladı.

Şantiyede vakalar artınca işçileri hapsettiler!

Artvin’de Orman ve Su İşleri Bakanlığı Projesi olan ve Limak-Kolin-Cengiz Ortak Girişimine yaptırılan Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralı koronavirüs vaka sayısı hızla artmaya başladı.

Pazartesi günü Artvin Valisi Yılmaz Doruk başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu ise artan vakalar nedeniyle işçilerin şantiye alanından çıkmasını yasaklayan karar aldı. İşçiler ise koronavirüse yakalanan işçilerle aynı şantiyede oldukları ve salgına yakalanmamak için işten çıkmak istedi. Ancak Valiliğin aldığı karar nedeniyle ihbar tazminatı ve işsizlik maaşı gibi hakları elinden alınan işçiler dün iş bırakma eylemi yaptı.

‘BİZİ BURAYA, KORONAVİRÜSLE İÇ İÇE HAPSEDİYORLAR’

Şantiyede bulunan bir Limak işçisi yaşanan durumu şu sözlerle anlattı:

“Kurban Bayramı’nda işçileri gönderdiler sonra hiçbir önlem almadan hiçbir test yapmadan, karantina olmadan geri getirdiler. Yusufeli’nde hiç vaka yoktu. Kurban Bayramı’ndan sonra bu şirket yüzünden vakalar arttı. Şimdi de bizi buraya, koronavirüsle iç içe hapsediyorlar. Ortam zaten hijyenik değil. Test yapılıyor sözde ama test sonucu gelene kadar o kişi 2-3 gün boyunca bütün şantiyeyle iletişim halinde. Test sonucu pozitif çıkan bir arkadaşı alıp götürdüler sabah. Biz akşamdan beri o adamla birlikteydik. Biz de şantiyeyi kapatın, 20 gün gönderin herkesi evine dedik. Onlar da yanaşmadılar valiliğin kararını aldılar arkalarına bu nedenle işsizlik maaşımız ve tazminatımız elimizden alınmış oldu”.

‘HİJYEN YOK, CİDDİ ANLAMDA TEHDİT İÇERİYOR’

BirGün’den Rıfat Kırcı’nın haberine göre, şantiyeyi ziyaret ederek işçilerle görüşen CHP Yusufeli İlçe Başkanı Avukat Barış Demirci ise şöyle konuştu:

“Kurban Bayramı dönüşü hiçbir karantina olmadan şirket işçileri şantiyeye soktu. Şantiyede de koronavirüs saptaması oldu ve şu anda vakalar ciddi oranda arttı. Valilik’te işçilerin yatılı çalışmasına dair karar çıkarttı. İşçiler de ‘hijyen yok, yemekhaneler, 5-6 kişi kalınan şantiye odaları bunlar ciddi anlamda tehdit içeriyor’ diyor. Dolayısıyla ‘bizim haklarımızı verin biz de işi bırakalım’ diyorlar. Ama işten çıkışın işveren tarafından yapılmasını istiyorlar ihbar tazminatı ve işsizlik maaşı alabilmek için. İşçilerin 2 alternatifi var ya bu son derece sağlıksız koşullarda koronavirüsle iç içe çalışmaya devam edecekler ya da istifa edecekler. İşçi kendisi istifa ederse ihbar tazminatı ve işsizlik maaşıyla kişi başı 35-40 bin lira kaybedecek. Şirket ise ‘Valilik kararı var, benim kapım açık, kimseyi çıkartmıyorum gelin çalışın’ diyor. Buradaki işçi sayısı 3 binin üzerinde ama bu talepte bulunan işçi sayısı bin civarında. Yine de eylem yapan 2-3 bin arası işçi var”

İşçilerin eylemi sürerken şantiye proje müdürü, işçilere sözlü olarak taleplerinin karşılanacağını bildirdi. İşçilerin aktardığına göre, şantiyede süresiz karantina kararı alındığını bildiren proje müdürü, isteyen işçilerin tüm haklarını alarak işten ayrılabileceklerini bildirdi.

DARDANEL VAKASI TEKRARLADI

Öte yandan geçen ay Dardanel’in Çanakkale Fabrikası’nda Covid-19 vaka sayılarının artması üzerine şirket Yusufeli’ndeki uygulamaya benzer bir karar almıştı. Dardanel’in uygulamasına göre işçilerin eve gitmesi yasaklandı, öğrenci yurtlarına kapatılan işçiler salgına rağmen mesaiye devam ettirildi. Şirket bu uygulamanın adına “Kapalı devre çalışma sistemi” adını verdi.