Şanlıurfa Barosu: Diyanet İşleri Başkanı suç işledi

Şanlıurfa Barosu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın açıklamalarının hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğunu ve suç işlediğini belirtti.

Şanlıurfa Barosu: Diyanet İşleri Başkanı suç işledi

Şanlıurfa Barosu, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın açıklamalarına yönelik eleştiren açıklama yaptıkları için haklarında soruşturma başlatılan Diyarbakır ve Ankara barolarına destek açıklaması yaptı.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın açıklamalarının hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğu ve suç işlediği belirtilen yazılı açıklamada, Erbaş’ın açıklamasının “kabul edilemez, toplumun bir kesimini küçük düşürücü, ayrıştırıcı ve faşizan” olduğu belirtildi.

Diyanet İşleri Başkanlığının hiç bir kutsiyeti veya diğer kurumlardan herhangi bir üstünlüğü olmadığı belirtilen açıklamada “Bu sebeple de devletin diğer kurumları gibi, Diyanet işleri başkanlığı ve başkanı da anayasaya ve devletin taraf olduğu uluslararası antlaşmalara uygun davranmakla yükümlüdür. Bu yükümlülük, anayasanın ikinci maddesinde yer alan ‘hukuk devleti’ ilkesinin gereğidir. Diyanet işleri başkanı 24 Nisan 2020 tarihinde yapmış olduğu açıklama ile yukarıda belirtilen yükümlülüklere aykırı davranmış ve suç işlemiştir. Ankara ve Diyarbakır Baroları da suçu ve suçluyu kamuoyuna ve adli mercilere ifşa etmiştir. Barolarımız mezkûr açıklamalarıyla esasen avukatlık kanunun 95’inci maddesindeki görevini ifa etmiştir. Ankara ve Diyarbakır barosuna karşı başlatılan linç girişimine karşı, iktidarın sopası gibi hareket eden, Ankara ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı haksız ve hukuksuz soruşturmanın her aşamasında, Diyarbakır ve Ankara barosunun yanında yer alarak, sonuna kadar dayanışma içerisinde olacağız.” denildi.