Sancar: HDP'yi kapatmanın siyasi maliyeti olur, AKP fiilen etkisiz hale getirmeyi deniyor

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, katıldığı canlı yayında HDP'ye yönelik operasyonları değerlendirdi.

Sancar: HDP'yi kapatmanın siyasi maliyeti olur, AKP fiilen etkisiz hale getirmeyi deniyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, katıldığı televizyon programında HDP’nin kapatılma ihtimaline ilişkin ”HDP’nin kapatılması sürpriz olmaz. İktidar şimdilik bu yolu işletmek istemiyor. Bunu siyasi maliyeti olur. Daha az maliyet yaratacak, fiilen etkisiz hale getirecek bir yöntemi benimseyebilir. HDP’yi kilitlemeyi deniyor. ” ifadelerine yer verdi

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Halk TV’de Şirin Payzın ile ‘Sözüm Var’ programında HDP’ye yönelik operasyonlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

‘HDP kapatılmak mı isteniyor’ sorusunu yanıtlayan Sacar, şu ifadelere yer verdi:

”Türkiye’de yargının durumu ortada. Savcıları asla itham etmiyorum. Ama iktidarın hangi yöntemlerini kullandığını biliyoruz. Anayasa Mahkemesi’nde dava açılır. AYM’nin baskı ve şantaj altında olduğunu son günlerde görüyoruz. HDP’nin kapatılması sürpriz olmaz. İktidar şimdilik bu yolu işletmek istemiyor. Bunu siyasi maliyeti olur. Hem uluslararası alanda hem de içte tepkileri olur. Daha az maliyet yaratacak, fiilen etkisiz hale getirecek bir yöntemi benimseyebilir. AKP bir de parti kapatılmasına karşı olduğunu söyleyerek geldi. Kendi seçmeninin hafızasında bu silinmemiştir. HDP’yi kilitlemeyi deniyor. Kapatmaya karşı B planımız var. HDP kapatılsa da kapatılmasa da bu iktidara seçimle kaybettirecektir”

“Kapatma olursa, yeni partiye isim düşündünüz mü?” sorusuna da yanıt veren Sancar, “İsim işi en kolayı. Zamanı geldiğinde, eğer böyle bir niyetleri varsa, kapattıklarında kamuoyu da iktidarın temsilcileri de görecek” diye konuştu.

Sine-i millete dönüş ihtimaline ilişkin konuşan Sancar, “56 milletvekili çekilse iktidarı etkileyecek midir? Eğer parlamenter sistemde siyaset yapmayı imkansızlaştırıyorsa bu bütün muhalefetin sorunudur. Bu bütün muhalefetin gündemi olursa HDP bunu değerlendirir. Bu seçeneğin iktidarı erken seçime zorlayıp zorlamayacağı da belli değil” ifadelerine yer verdi.

6-8 Ekim Koban olaylarına ilişkin açıklamalarda bulunan Sancar, HDP’nin bu yaşananları durdurmak için hükûmet ile birlikte çalıştığınısöylerek “9 Ekim’de Kobani olayları durduruldu. HDP, bu olayları durdurulması için AKP hükûmeti ile birlikte çalıştı. Ölü sayıları bile açıklanmadı. Bunu seçim malzemesi yapmak yerine, hakikatler aydınlatılsaydı yaralar da kapanacaktı” dedi.

Sancar şöyle devam etti:

”Vahşice olaylar yaşandı, acayip provokasyonlar yaşandı. Orası karanlıkta bırakılıyor. Ahmet Davutoğlu başbakanken ‘Hakikatler Komisyonu’nun kurulmasını talep ettik. Bunun çalışmalarının yapılmasına da talip oldum. Bunu olumlu karşıladı ama akil heyetler komisyonu daha sonra çalışmadı. 5 ay sonra da çözüm süreci bitti.”